За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали

...
За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали
Коментари Харесай

70% от българите едва връзват двата края

За близо 65% от семействата в България приходите са останали без смяна през третото тримесечие на 2023 година, като в това време към 70% от хората изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски. Това демонстрират резултати от изследване на Националния статистически институт.

За 64,5% от българските семейства приходите са останали без смяна през третото тримесечие по отношение на предходните 12 месеца, като това съставлява понижение с 13,5 процентни пункта по отношение на второто тримесечие на 2023 година Увеличение на приходите обаче са показали 31,7% от хората, което съставлява покачване с 15,5 процентни пункта по отношение на второто тримесечие, когато повишаване на приходите са имали едвам 16,2 на 100.

Делът на показалите понижение на приходите за последните 12 месеца е намалял през третото тримесечие на 2023 година до 3.8%, което е с 2 процентни пункта по-малко по отношение на предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2023 година делът на лицата, които изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, продължава да е релативно висок - 70,1%. С известни усложнения са 36,6% от лицата, до момента в който 21,9% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 11,6% - като доста мъчно.

Национален статистически институт отбелязва, че през третото тримесечие понижава делът на лицата, които се оправят доста мъчно или мъчно, до момента в който се усилва на тези, които изпитват известни усложнения при покриване на ежедневните разноски.

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 22,7% от лицата, като 7,2% не изпитват никакви усложнения, което е с 0,5 процентни пункта по-малко спрямо второто тримесечие.

Нараства делът на далите отговор, че могат да посрещнат със лични средства непредвидени разноски в размер до 500 лв. (неотложен ремонт на жилището или колата, замяна на пералня или ледник, ненадейно заболяване и др.), като през третото тримесечие този дял доближи 55,7% по отношение на 50,4% три месеца по-рано, демонстрира още последното изследване на Национален статистически институт.

В същото време понижава делът на показалите, че не съумяват да посрещнат непредвиден разход, като през третото тримесечие този дял доближава 44,3% по отношение на 49,2% на това мнение през второто тримесечие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР