За бизнеса и за гражданите Русе е като златно птиче,

...
За бизнеса и за гражданите Русе е като златно птиче,
Коментари Харесай

На среща с бизнеса: Сравниха Русе като златно птиче, затворено в кафез

За бизнеса и за жителите Русе е като златно птиче, затворено в кафез. Причината е, че всичко, което имаме, не ни свързва, а ни заключва. Надявам се, че скоро няма да имаме граница с Румъния, ще са построени нов мост и автомагистрала до Велико Търново, а река Дунав ще е без плитчини, които да стопират корабоплаването. Ако това е налице, всичко останало ще го свършат хората, сподели изпълнителният шеф на Българо-румънската комерсиално промишлена палата Елеонора Иванова, която взе участие в Русе на среща с бизнеса, проведена от вестник " Капитал ".

Една от тематиките на форума бе капацитетът за развиване на бизнес край Дунав, както и трансграничните и транспортни връзки в региона.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че Русе ще бъде идващият град звезда в България .

По думите му крайдунавският град е бил недооценяван от държавната власт десетки години.

" Кризите ни осветяват като с прожектор и доста проблеми излязоха нескрито ", сподели Милков.

По думите му един от тях е трафикът на тежкотоварни камиони в региона на " Дунав мост ", непостроената автомагистрала " Русе-Велико Търново ", която към този момент е обект от национално значение, удълбочаването на река Дунав, с цел да бъде тя плавателна целогодишно.

Милков изясни, че общината е направила решителни крачки за справяне с казуса с трафика на камиони , само че и страната би трябвало да помогне. Той сподели, че в този момент тежкотоварните транспортни средства се разпределят в други области на страната. Ще бъде построен и буферен паркинг край Русе. По думите му част от таксите, които камионите заплащат за прекосяване през страната ни и граничния пункт, би трябвало да остават в община Русе, която е директно наранена.

Милкова сподели още, че летището край Русе може да проработи, тъй като има търговски интерес .

Във форума взе участие и кметът на Свищов Генчо Генчев, който съобщи, че несъответствието сред Северна и Южна България е огромен. По думите му най-големият удар при рецесии понасят общините, а те са и главен мотор за развиване на бизнеса. Според него общините, страната и бизнесът би трябвало да се обединят, с цел да се оправят с проблемите.

По думите на Елеонора Иванова държавните управления постоянно не помнят, че река Дунав минава около България. Според нея за привличането на туристите от круизните кораби е нужен артикул и прекарване.

Кметът Пенчо Милков сподели, че общината ще поддържа всяка частна самодейност за създаване на социална постройка или за основаване на прелъстителен туристически артикул .

Според Данаил Русев - мажоритарен притежател и шеф на " Андрея шипинг и трейдинг ", българските речни пристанища би трябвало също да се модернизират. По думите му в русенско пристанище има кранове на към 70 години.

Елеонора Иванова уточни, че връзките сред България и Румъния от позиция на бизнеса се развиват доста позитивно. За последните 16 години стокообменът сред двете страни е повишен седем пъти, като за предходната година е бил 6,5 милиарда евро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР