За бавното живеене и насладата от живота“ се появява тъкмо

...
За бавното живеене и насладата от живота“ се появява тъкмо
Коментари Харесай

„За бавното живеене и насладата от живота“ от Светлозар Желев (предложение за четене)

„ За бавното живеене и насладата от живота “ се появява таман в точния момент - в миг, в който най-важни са ресурсите на духа, човечността, солидарността и търпението. Художник на корицата е Неда Ангелова.

Книгата е многолика сбирка от истории, подписани от 22 персони - умни, надарени, обичащи.

Ако нещо ги сплотява, това е усетът към живота, или изкуството да се любуват същински, пълнокръвно и до дъно на съприкосновението си с обичани хора и занимания.

Душата си тази книга дължи на Капка Касабова, Радослав Бимбалов, Христо Блажев, Роси Георгиева, Дамян Дамянов, Любен Дилов-син, Иво Иванов, Марина Кузманова – Мамма, Димитър Павлов, Александрина Пендачанска, Веселин Савов, Ирина Тенчева, Георги Тошев, Гергана Турийска, Петя Щифлер, Неделя Щонова, Ивайло Александров, Адриана Гюзелева, Биляна Димова, Бела Чолакова, Георги Господинов. И несъмнено, на Светлозар Желев, който събра техни размишления, импресии и изявленията с нескрита любов.

„ В тази книга има доста от мен – текстове, които съм писал през годините, мисли, които съм споделял. Има изявленията, в които споделям какво ме вълнува. Има текстове от мои другари, които особено поканих да се включат в това странствуване. Много от тях познавате в другите им битности, други пък евентуално ще чуете и прочетете за първи път, само че от всеки един има доста какво да научим. Те имаха цялостната независимост на изложение, сами да изберат формата, стила, жанра, езика, с които да споделят нещо от себе си. Най-важното от всичко е тяхната неподправена откровеност “, споделя Светлозар Желев.

По думите на Георги Господинов душата има своя скорост (своя бавност) и литературата е тази, която знае повече за това:

„ Когато описваме една история, ние в действителност стопираме за малко пясъчните часовници, излизаме от настоящото време и строим друго, редом време. Да умножаваш времена, е от реда на чудесата, които и физиката не може да изясни. Да забавяш и отлагаш края чрез описване на истории – също. Спомнете си единствено Шехерезада, която с всяка разказана история отсрочва ден след ден гибелта “.

За създателя

Светлозар Желев надали се нуждае от показване. Книгите са негова орис, а преди 22 години се трансформират в негова специалност.

Работил е като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, ефирен водещ и редактор на предаване за книги по Българска национална телевизия, основен редактор на GRANTA, редактор на секция „ Литература “ в „ АРТизанин “.

Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб „ Перото “ в НДК, преподава в СУ.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР