За баланс между правата на гражданите и интересите на обществото

...
За баланс между правата на гражданите и интересите на обществото
Коментари Харесай

300 млрд. евро са годишни загуби от кибер престъпления в ЕС



За баланс сред правата на жителите и ползите на обществото в кибер сигурността и фокус на напъните за реализиране на консенсус с присъединяване на всички заинтригувани страни, се оповестиха участниците в кръгла маса на тематика " Сътрудничество в региона на кибер сигурността и политиките за интернет - разговор България-ICANN, в светлината на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 ".

Кибер заканите и политиките за интернет, моделът на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за присъединяване на всички заинтригувани страни в ръководството на интернет, както и разговорът сред българските институции и организацията ICANN в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година бяха акцентите на полемиките на форума, със специфичното присъединяване на президента на ICANN Йоран Марби.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии въздействат директно върху 75% от европейската стопанска система . В среда, в която " интернет на нещата " се трансформира в наша действителност, кибер заканите получават водеща роля , акцентира ръководителят на Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) Росен Желязков.

През 2016 година в Европа на ден са регистрирани над 4 000 офанзиви със злоумишлен програмен продукт. 80% от европейските компании са били атакувани най-малко един път за последната година, а европейската стопанска система търпи близо 300 милиарда евро годишни загуби от кибер закононарушения , уточни Желязков.

" Кибер сигурността не е в несъгласие с Петата независимост - свободното придвижване на данните. Те би трябвало да съществуват в естетика. Затова взаимоотношението с всички заинтригувани страни е основен модел във всички формати, които ще търсят отговори на провокациите в региона ", разяснява Росен Желязков.

По време на Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз предстоят договаряния по редица цифрови досиета - Регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR), Директива за мрежова и осведомителна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни известия (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 година Регламентът за отбрана на персоналните данни (GDPR) ще бъде използван в Европейски Съюз. При следствия на кибер закононарушения в доста случаи се желае информация за записаното под съответен домейн лице, а тази информация се дава от ICANN. За да бъде в сходство с наредбите на Регламента обаче, може да е належащо ICANN да преразгледа така наречен политика " Кой е " (WHOIS policy), а това на собствен ред би могло да докара до усложнения в следствието на кибер закононарушението, означи Желязков.

" Тези законодателни актове и досиета обвързват всички " играчи " в бранша и посредством разговор като този се гради действителна и използвана платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се откри оня уравновесен метод сред свободата и сигурността, сред правата , регламентирани в Европейската харта за правата на индивида, и интереса на обществото за отбрана от кибер офанзиви и кибер закононарушения ", акцентира ръководителят на Агенцията за е-управление.

В началото на 2018 година и под патронажа на европейския комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел Държавната организация " Електронно ръководство " ще започва национална 6-месечна информационно-образователна акция за кибер хигиена под надпис " Няма да ме хакнат " , разгласи Росен Желязков.

" Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, с цел да ги осведомяваме и да ги научим на базисни привички при потреблението на интернет. 80 на 100 от кибер офанзивите могат да бъдат предотвратени с обикновена кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба отбрана , а най-популярната ключова дума е " 123456 ".

Този метод на осведоменост и за построяването на " кибер хигиенични " привички ще способства за една по-чиста интернет среда ", разяснява Росен Желязков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР