За авторите на текста Росен Иванов е съосновател и управител

...
За авторите на текста Росен Иванов е съосновател и управител
Коментари Харесай

България има нужда от спешна и смела промяна в Закона за насърчаване на инвестициите

За създателите на текста Росен Иванов е съосновател и шеф на BlackPeak Capital, капиталов фонд за дялови вложения в новаторски компании в България, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения. Преди BlackPeak е съосновател на Entrea Capital, самостоятелна българска компания за капиталово банкиране. Преди завръщането си в България е заемал разнообразни длъжности в McKinsey в Ню Йорк, Европейската банка за възобновяване и развиване в Лондон и Procter & Gamble в Букурещ.Има магистърска степен по бизнес администрация от Harvard Business School и бакалавърска степен по стопанска система от Американския университет в България. Член е на борда на шефовете на Тръста за обществена опция, неправителствена организация, фокусирана върху начинания за понижаване на бедността и пазарната интензивност на хората от стопански уязвимите групи. Малина Струмина е бизнес съветник, с дълготраен опит в съвещания по бизнес развиване на интернационалните вложители от енергийния, финансовия и други браншове с ползи в Източна Европа. Има магистърска степен по бизнес администрация от IESE Business School и бакалавърска степен от London School of Economics.
Може би най-важната икономическа промяна, която България би трябвало да предприеме и за която не се приказва задоволително, или се приказва единствено незадълбочено, е потребността от нова тактика и промени в закона за поощряване на вложенията.

Основните нужни промени в тактиката и надлежно закона за поощряване на вложенията са в няколко направления. На първо място, увеличение на директните финансови тласъци за български и задгранични вложители за експортно-ориентирани, високо и средно-технологични вложения. Тези финансови тласъци би трябвало да са подчинени на европейските правила за районна държавна помощ, които позволяват в общия случай до 50% от даден капиталов план да бъде подкрепят финансово от страната в слаборазвити райони, които в България са всички с изключение на София и Югозападен район.

Много значимо е размерът на финансовите тласъци да се дефинира по ясни, справедливи критерии с цел да се предизвикват вложения в промишлености с по-голяма добавена стойност, в по-изостанали райони, в производства или услуги, които дават по-голямо заплащане от междинното за страната и които употребяват в по-голяма степен локални снабдители. Като част от измененията е редно да се понижат / опростят праговете за величина на вложенията, които да бъдат насърчавани по този закон.
Реклама
Тази промяна е безусловно нужна в случай че България желае да усили икономическия си напредък, да избегне така наречен капан на междинните приходи в който се намира, да понижи икономическите неравенства сред районите и да обезпечи средно-европейски приходи даже за хора с по-ниско равнище на умения, каквито за жалост са по-голяма част от настоящата работна мощ на страната.

В основата на тази нужда е, че съвсем всички страни от Източна Европа оферират солидни тласъци за локални и задгранични вложители, което слага България в съвсем невъзможна позиция да се пребори за значими вложения и да стане действителна част от международните вериги за доставка. Защо е значимо да бъдат насърчавани вложенията? В скорошна публикация във Financial Times озаглавена " Забравеното икономическо знамение на Източна Европа ", създателят Ручир Чарма, припомня за забележителния стопански прогрес на страните от Централна и Източна Европа от началото на прехода. По-специално, Чехия, Словения, Словакия, Естония, Латвия и Литва към този момент се смятат за стопански напреднали страни (а не разрастващи се) т.е. страни с БВП/глава от популацията от над 17 хиляди $. Скоро в този клуб ще попаднат Полша, Унгария и Румъния.

За съпоставяне, последната страна включила се в клубa на богатите е Южна Корея в далечната 1997. В основата на този стопански прогрес е навлизането на нови, експортно-ориентирани индустриални мощности в тези страни, които способстват доста за увеличение на износа, продуктивността и равнището на възнаграждение. Тези нови индустриални мощности значително се дължат на навлизането на значими задгранични вложители, които действително приобщават тези страни в световните си вериги за доставки

Насърчаването на вложенията е доста сполучлив инструмент за постигането и на други фундаментално значими стопански цели като районното развиване, развиване на локални вериги на подизпълнители, нарастване на заплатите и поетапна смяна на структурата на заетостта.
Реклама
България изостава доста в привличането на експортно-ориентирани вложения с висока добавена стойност освен от страните от централна Европа, а и от прилежащи страни като Румъния и Сърбия. С Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от почти 10 хиляди евро и ниска безработица, само че висок % на работещи в браншове с ниска добавена стойност и ниски равнища на заплащане, България е в действителен риск да попадне в тъй наречените капан на междинните приходи и да не успее да догони даже страните от Централна и Източна Европа в обозримо бъдеще. Къде се намира България като конкурентоспособност за привличане на задгранични вложения? Ако вие сте български производител и обмисляте да построите нова фабрика във Видин, само че разберете, че в случай че я построите в Калафат може да получите до 50% от цената на инвестицията като дотация от румънската страна и земя в подготвена индустриална зона, а не заричане, че страната ще ви построи път, ще издържи ли патриотизмът ви? A в случай че сте задграничен вложител и избирате сред двете местоположения, къде бихте отишли?

Това, че България не е атрактивна дестинация за задгранични индустриални вложения, би следвало да е ясно за всеки следящ статистиката. Новите планове за фабрики в България се броят на пръсти, а даже в редките случай когато ги има, те са за относително дребни производства със приблизително равнище на добавена стойност.

За съпоставяне, прилежаща Сърбия съумя в последните години да притегли няколко значими планове за над 100 млн. евро и няколко за над 1 милиарда евро, както и голям брой на брой по-малки. Картината е видна и на макро-икономическо равнище. А съпоставяне със страни като Полша, Унгария, и Словакия даже са неуместни на фона на много-милиардните вложения в автомобилни производства и в последно време фабрики за акумулатори за електрически коли. Новините от последния месец за два значими нови завода към Пловдив на АЕ Solar и Pierer Mobility Group са вяра за катурване на наклонността, само че даже тези вложения са съсредоточени в Пловдив и са по-скоро изключение.

Таблица 1: Растеж на входящите потоци ПЧИ в България, Румъния и Сърбия, 2015-2019
Фотограф: Капитал Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Енергетика 3 Пазар на труда 1 Компании 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Компании 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Източник: World Development Indicators, лични калкулации
Таблица 2: Знакови капиталови планове, оповестени или в развой на създаване в страните от ЦИЕ през 2020-2021 Автор: Капитал
Източници: Агенции за поддръжка на вложенията, медии

Има голям брой фактори, които предопределят избора на дадена страна за построяването на нов цех, звено за услуги или развойна активност. За страдание световният пазар за привличане на вложения е извънредно конкурентен, като вложителите по-често са в по-силната договаряща позиция от страните, които се пробват да привлекат тези вложения. Компании като Volkswagen, само че и надалеч по-малки такива, нормално карат няколко страни да се състезават за дадена инвестиция, a не противоположното.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Факторите, които вложителите изследват при избор на дестинация включват цялостния имидж на страната, съществуването на инфраструктура и работещи индустриални зони, съществуването на съответна работна ръка, на характерни клъстери и снабдители, цялостните разноски за строителство и опериране на нов цех, и бързината за издаване на разрешителни за градеж. Естествено значим аспект е цялостната институционална рамка и действие на правосъдната система, само че в някои случай даже тези фактори имат по-малко значение от чисто икономическата съобразност на инвестицията. България не е конкурентноспособна на съвсем никой от горните фактори, като даже и ниската цена на труд не е голямо преимущество на фона на по-високите разноски за превоз до западна Европа, по-ниската продуктивност на труда, и сходни цени на индустриални парцели и строителство с централна Европа.

Един от доста значимите, а постоянно най-съществен аспект за избирането на капиталова дестинация е и съществуването на директни финансови тласъци за поощряване на вложенията. Сред главните конкурентни дефекти на България за привличането на компании е несъответстващата политика за стимулиране на вложенията посредством районна държавна помощ и в случай че той не бъде адресиран, България просто няма късмет за привличане на осезаеми задгранични вложители.

За съпоставяне, междинната районна държавна помощ, отпусната през последните години на вложители в страни като Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, и Румъния е сред 15-45% от направената инвестиция, до момента в който в България е под 3%. Това е, в случай че позволената районна държавна помощ от Европейски Съюз в общия случай е до 50% в едва развити райони, каквито в България са всички райони отвън София и Югозападен район. Интересното е, че напълно неотдавна и с резултат от 2022 година, Европейски Съюз разгласи нови прагове за позволена помощ, като за България за 8 области тя се усилва на 60%, което рефлектира от една страна влошаващите се демографски и стопански несъответствия в България и от друга, приоритизирането от страна на Европейски Съюз на политиката за поощряване на вложения в по-слабо развити райони, посредством увеличена районна държавна помощ.

В Румъния да вземем за пример, всеки локален или задграничен вложител може да получи до 50% държавна помощ при главно просто изискване - тя да бъде върната посредством плащаните налози в бъдещите години. Реално междинната отпусната помощ за планове в северната ни съседка е 45% през интервала 2015-2020. В допълнение, множеството страни в района имат доста по-нисък предел за величина на вложенията които да подтикват, което им оказва помощ да привлекат забележителен брой по-малки, само че новаторски вложения. Дори в страни като Полша, минималният предел за поощряване на вложенията е 1 млн. евро при новаторска инвестиция. В настоящия български закон за поощряване на вложенията, главните ограничения за поощряване на по-малки планове (клас А и Б) като изграждане на инфраструктура и отчасти връщане на осигуровките са извънредно несъответстващи и неконкурентноспособни. Какво би трябвало да се направи и за какво е елементарно постижимо? За да бъде заслужено и правомерно насърчаването на вложения посредством районна държавна помощ, то следва да е подчинено на няколко съществени правилото:

Каквато и държавна помощ да се даде, тя би трябвало да се възвърне посредством директните платени налози от вложителя в обозрим интервал, да вземем за пример 10-15 години. Това е действително постижимо и видно от платените налози от значими вложители в България. Като цяло държавната помощ се връща доста от всеки вложител тъй като такива вложения имат мултиплициращ стопански резултат Да се подтикват главно експортно-ориентирани производства и услуги, които са част от световните вериги за доставки. Като цяло тези вложения имат по-висока добавена стойност и равнище на продуктивност и не изкривяват вътрешния пазар за артикули и услуги Да се дават единствено тласъци според европейския правилник за държавна помощ Помощта ще се изплаща на база осъществени разноски и показани разходни документи за тях Да се дава държавна помощ на избрани реализирани етапи от страна на вложителя с цел да се понижи рискът за страната, че даден план няма да се реализира Помощта да се дефинира на база на ясни и транспарантни критерии

Таблицата по-долу е предложение за справедлива точкова система за установяване на равнището на директни финансови тласъци за индустриални вложения. Тя има за цел да подтиква вложители, които влагат в по-изостанали райони, в по-високотехнологични промишлености, дават по-високи хонорари на работния си личен състав от междинното за региона, изнасят забележителна част от производството си, вкарват нововъведения за дадения район, употребяват български поддоставчици и регенерират западнали индустриални терени. Тази система за оценка би трябвало да бъде съпроводена от понижаване / опростяване на праговете за подготовка на вложителите, като надлежно предпочитаните вложения да са с величина над 10 млн. евро, клас А да са над 3 млн. евро, и клас Б да са над 1 млн. евро.

Също допуска квалифициране на районите в България по отношение на равнището на развиване, което с изключение на безработицата да обгръща и междинното равнище на възнаграждение, което не се регистрира в настоящия закон. Това е изключително значимо в подтекста на упоменатия капан на междинните приходи и съвсем парадоксалният факт, че град като Благоевград, който е обвързван с автомагистрала, близо е до пристанище Солун, има два университета и ниска безработица, се трансформира в града с най-ниски междинни заплати в България, изпреварвайки в тази печална статистика градовете от северозападна България. Както и до в този момент, би трябвало да се подтикват главно високо и приблизително софтуерни промишлености по европейската NACE подготовка, като биха могли да се преглеждат планове от ниско-технологични промишлености в случай че има значителен детайл на иновация.

Таблица 3: Предложена точкова система за оценка на индустриални планове
Автор: Капитал
По тази точкова система, образцов вложител, който желае да влага 50 млн. евро в експортно-ориентирано дружество във Видин, което да наеме най-малко 30% чиновници на над приблизително за региона заплащане, най-малко 30% от чиновниците са или безработни или наети от промишлености с ниска добавена стойност, употребява най-малко 30% от материалите си от български снабдители, изнася над 50% от създадената продукция и рекултивира занемарен промишлен парцел, има опция да получи до 60%, или оптималната позволена районна държавна помощ. Ако същият вложител реши да построи завода си до София в построена индустриална зона, не наема чиновници на по-високи от междинните заплати за региона, и производството не е новаторско по отношение на други производства в региона, то държавната помощ би била в размер на 13%.

Важно е да се означи, че даже във втория случай е добре да се даде държавна помощ с цел да може да бъде привлечена инвестицията в България по отношение на конкуренцията от прилежащите страни, само че по този метод се дава спомагателен тласък да се избере локация, където заводът ще има доста по-голям положителен стопански резултат. Трябва да се има в поради, че и към днешна дата в държавния бюджет се планува годишно финансиране за поощряване на вложенията, само че то не е задоволително и се разпределя без ясни критерии и приоритетност. В актуалният закон, за директна финансова помощ могат да аплайват единствено предпочитани планове, които са с величина над 50 млн. евро, като при разнообразни изключения, прагът може да се снижи до 15 млн. евро. Реалността е, че такива планове са по-редки, а множеството насърчавани планове даже в страни като Чехия са под този предел.

Таблица 4: Подкрепени планове в Чехия за 1998-2020

В същото време, актуалният закон планува поддръжката в по-малки планове да е главно за построяването на инфраструктура, което е несъответстваща мярка - множеството страни в района оферират подготвени индустриални зони с построена такава.

По отношение на услугите, би следвало да има сходна логичност с едно значимо изключение - не би трябвало да се предизвикват вложения в ИТ и споделени услуги в София, заради фактът, че тези пазари са задоволително развити и че главният проблем е неналичието на работна ръка, а не на качествени работни места. Защо " районна държавна помощ " не е неприятна дума и не е нито лява и нито дясна икономическа политика? Както постоянно има критици към концепцията за даване на районна държавна помощ за поощряване на вложенията заради разнообразни аргументи. Някой от постоянно срещаните са следните:

Регионалната държавна помощ нарушава конкуренцията: задачата на районната държавна помощ е да подтиква нови вложения в изоставащи райони, където пазарните сили не могат да доведат до приемливо равнище на развиване. Стратегията на Европейският Съюз е да разрешава такава помощ с интензитет в общия случай до 60% в по-слабо развити райони точно заради тази причина. Ироничното е, че страни като Словакия съумяха да развият защитаването на държавна помощ за огромни планове в конкуретно преимущество и това им разреши да завоюват такива значими производства като тези на Hyundai, Kia, Jaguar и други. Изкривява локалния пазар: районната държавна помощ е инструмент, интензивно употребен от всички страни в ЦИЕ, постоянно за привличане на предприятия с експортна устременост, които обслужват целия европейски пазар. Това значи, че на българския пазар се оферират артикули и услуги на предприятия, подкрепени от други страни, т.е. резултатът на изкривяването не може да бъде избегнат даже в България да не отпуска районна помощ. Нерентабилна е за страната: районната държавна помощ се изплаща непосредствено, посредством данъчни и осигурителни заплащания от подкрепените предприятия и чиновниците им, както и косвено, посредством по-високи данъчни и осигурителни заплащания на предприятия-доставчици на подкрепените предприятия, както и посредством по-високи налози върху потреблението. При поддръжка на предприятия от промишлености с висока добавена стойност, периодите на погашение са по-кратки, като при всички случаи не надвишават 10 години. Отпускането на районна държавна помощ е незаслужено по отношение на предприятията, които оперират без такава помощ: районната държавна помощ се отпуска единствено в райони, и за браншове, които не могат да привлекат задоволително вложения на пазарен принцип. По този метод се цели да се избегне директна конкуренция сред подкрепените с държавна помощ и към този момент съществуващите предприятия. Все отново такава конкуренция е допустима, да вземем за пример посредством привличането на работна ръка от към този момент съществуващите към подкрепените предприятия. От друга страна, ограничението на ограниченията единствено до високотехнологични предприятия значи, че новите работни места ще са за по-квалифициран труд и ще допринесат за увеличение на продуктивността на работната мощ и на междинната работна заплата. Регионалната държавна помощ не е нужна: Ниското равнище на входящите потоци вложения към България през последните 10 години и ниското равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и на заплатите в страната демонстрира, че България не е задоволително атрактивна дестинация за директни задгранични вложения. Регионалната държавна помощ е нужна за превъзмогване на минусите на България като капиталова дестинация и за привличане на вложения в промишлености с висока добавена стойност.

Държавната помощ като част то цялостна индустриална политика е в основата на икономическият взрив на страни като Сингапур и Ирландия, надалеч преди да бъде прилагана от страните от източна Европа. Тя е прилагана и в страни като Съединени американски щати и Германия, както е видно от помощта предлагана на градове за централата на Амазон в Съединени американски щати както и от поддръжката на немското държавно управление за завода на Tesla в страната. В умозаключение Привличането на вложения не се изчерпва единствено с ограничения за поощряване на вложителите. Реформите в обучение, опазване на здравето, правосъдна система; построяването на инфраструктура и индустриални зони; целеустремен капиталов маркетинг на България и възстановяване на имиджа на страната; опростяване на административните процедури са единствено част от общата картина и критерии за избор на България като капиталова дестинация. Но дейните ограничения за поощряване на вложенията са детайл, без който България няма късмет да подтиква локалните и задграничните вложители в по-високотехнологични производства и с това да има късмет да се причисли в клуба на богатите страни в обозримо бъдеще.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР