За антимонополната комисия размерът на таксата ограничава конкуренцията Комисията за

...
За антимонополната комисия размерът на таксата ограничава конкуренцията Комисията за
Коментари Харесай

КЗК поряза КФН за таксите на застрахователните брокери

За антимонополната комисия размерът на таксата лимитира конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри мнение, отнасящо се за таксата за общ финансов контрол, събирана от Комисията за финансов контрол (КФН) от застрахователните брокери. Според антимонополната комисия, някои разпореждания от Закона за Комисията за финансов контрол са в положение да породят отрицателни последствия за конкурентната среда на пазара на услугите по застрахователно ходатайство.

Проучването на Комисия за защита на конкуренцията е открило, че размерът на таксата за реализиране на общ финансов контрол от КФН на застрахователните брокери и срокът за нейното възнаграждение са от естеството да основат условия за ограничение на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност.

По мнение на Комисия за защита на конкуренцията, размерът на таксата ангажира значителен финансов запас на предприятията и би могъл да породи отрицателен резултат върху конкурентната среда и ползите на потребителите, които употребяват застрахователни артикули. С оглед на това Комисията предлага изменение на размера на посочената такса, като се реализира точният баланс сред ползите на една част от застрахователните брокери, за които таксата в сегашният размер е прекомерно висока и ползите на КФН, свързани с бюджетната автономия на институцията и обезпечаването на нужните финансови средства за ефикасното реализиране на предоставените й със закон пълномощия.

От Комисия за защита на конкуренцията смятат, че еднократното събиране на таксата в цялостен размер и то още при започване на всяка календарна година би могло да сложи в затруднено финансово състояние част от поднадзорните лица. С оглед на това Комисия за защита на конкуренцията предлага да бъде планувана нормативна опция за разсроченото й заплащане.
Комисията за защита на конкуренцията предлага Народното събрание да промени законовите разпореждания в сходство с изложените претекстове.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР