За Анкара затвърждаването на влиянието й в районите около Джараблус

...
За Анкара затвърждаването на влиянието й в районите около Джараблус
Коментари Харесай

Историческите сблъсъци между Иран, Турция и Русия влияят на политиката им в Сирия

За Анкара затвърждаването на въздействието й в регионите към Джараблус и река Ефрат в Сирия, завзети в границите на интервенция „ Щитът на Ефрат “ е почтен отговор на историческа неправда.

На тази логичност са учредени дейностите на всички ръководещи в Турция от времето на Ататюрк, който дефинира наследството за връщане на границите, до през днешния ден, когато Ердоган има по-силни интернационалните позиции от предшественика си.

По тези въпроси Ердоган и Ататюрк не си опонират, а приказват на един и същи език. Още тогава турските упоритости срещат рецензии от други районни играчи като Иран (Персия).

„ Нашите национални граници минават през Антиохия и обгръщат източното разделяне, включващо Мосул, Сюлеймания, Киркук. Ние споделяме: това е нашата национална граница. “ През 2018 година мнозина биха приели, че сходни думи са излезли от устата на Ердоган, забравяйки, че Кемал Ататюрк, бащата на турската нация, е в същината си националист и по някои точки външната политика на Турция не се е променяла от десетилетия. Именно на Ататюрк са цитираните нагоре думи, които той изрича през декември 1919 година

Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира

Ето по какъв начин България отговори на Ердоган за Кърджали

През 1920 година при договарянията, приключили с подписването на Договора от Севър през август 1920 година, Анкара упорства, че част от Турция са и днешните иракски градове Мосул, Киркук и Сюлеймания, само че също и сирийските Дейр ез Зор, Джараблус, Манбидж, Ал Баб и региони към река Ефрат в провинция Алепо.

Днес историята още веднъж проговаря

Тримата водачи, от които зависи близкото бъдеще на Сирия – Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рухани – са в Анкара за втората си тристранна среща, на която съществена тематика е Сирия и опцията за политически преход и завършек на гражданската война.

Първата среща беше предишния ноември в Сочи, когато бяха контрактувани така наречен зони за деескалация, предопределени да спрат военните дейности и да донесат въпреки и релативно помирение.

Ердоган: С Русия ще прекратим допустимо най-скоро ужаса в Сирия

Първоначално Иран, Русия и Турция трябваше да проведат срещата си в Астана. Впоследствие, до момента в който турската интервенция „ Маслинова клонка “ се разви, мястото за идващите диалози беше преместено в Анкара.

Турция, Русия и Иран са гаранти за осъществяването на зоните за деескалация и пробваха да наложат прекъсване на огъня през декември 2016,

довело до мирният развой в Астана като паралел на договарянията за Сирия, които се водят в Женева. Примирието от 2016 беше нарушено едностранно от сирийските държавни сили, които стартираха атака за завземането на още размирен позиции и по този метод тогавашните старания приключиха с неуспех.

Въпреки че трите страни работят дружно, те поддържат разнообразни страни и това състезание се усеща при всяка една полемика сред тях.

Докато Русия и Иран са зад сирийският режим, то Турция желае свалянето му

Неслучайно, преди да замине за сегашната среща в Анкара, иранският президент съобщи, че всички сили, които се намират на сирийска територия без разрешението на Дамаск, би трябвало да изоставен неотложно – с тази забележка Рухани има поради несъмнено Турция и Съединени американски щати.

Междувременно, Турция организира атака в Северозападна Сирия против кюрдските сили и даде сигнали, че ще разшири обсега на акцията към Североизточна Сирия. Дамаск разказва офанзивата като „ незаконна “, а Съединени американски щати, които поддържат кюрдите на изток от река Ефрат, заплашиха, че няма да правят отстъпка.

Град Манбидж се явява точка на шупване, където се срещат турските и американските сили. За да се покаже неналичието на обща визия, Вашингтон изтегли над 39 тона оръжия от турската база „ Инджирлик “, които са предопределени най-вече за американските интервенции в Афганистан и Близкия изток.

И до момента в който Русия продава противовъздушни системи С-400 на Турция, Иран също не утвърждава навлизането на турската войска в Сирия и го сподели по всевъзможен метод. Най-малко два пъти про-ирански милиции влязоха в спречквания с турските сили, вследствие на което над 40 бойци от тези милиции бяха убити при въздушни удари на Анкара. Тези събития се случаиха напълно скоро и надали ще бъдат подминати от турската администрация.

За Русия „ Маслинова клонка “ е моментна обстановка, с която съветската дипломация би могла да се оправи. Но какво ще се случи, в случай че Анкара реши да отиде на юг към провинция Хама, както загатват сигналите, идващи от опозиционни източници, че турски екипи обикалят в търсене на определяне на наблюдателни позиции. Вероятно това ще е една от точките, които ще се разискват занапред сред Путин и Ердоган.

Историческата обремененост си споделя думата по време на диалозите сред Москва, Анкара и Техеран

Трите страни са силите с най-голямо въздействие в Сирия и от тях сега зависи близкото бъдеще на спора. Влиянието им ще се ускори още повече, в случай че Съединени американски щати решат да се изтеглят от Източна Сирия, както загатна преди дни Доналд Тръмп.

Тръмп шокира съветниците си: Напускаме Сирия

Кой печели, в случай че Съединени американски щати се изтегли от Сирия

В същото време, всяка от страните има разлики във връзка с това бъдеще.

Докато Русия и Съединени американски щати са за бъдеща сирийска федерация, Турция и Иран застават зад неделимостта на сирийската територия

Русия търси повече политически авторитет с присъединяване си на страната на Башар Асад, до момента в който Иран вижда спора освен като опция за въздействие в Близкия изток, само че и като идеологически и набожен конфликт. За Турция има и исторически претекст, който не трябва да се подценява, когато се проучват дейностите на Анкара във външен проект.

Официално настроението е положително – импровизирано Иран, Русия и Турция търсят всевъзможни способи, с цел да се възпират едни други. Това е обстановката и в която ще се организира срещата в Анкара. Какво следва ще разберем щом Путин, Рухани и Ердоган се върнат в кабинетите си и се разпоредят за последващи дейности.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР