За 2022 г. войната в Украйна ще нанесе загуби на

...
За 2022 г. войната в Украйна ще нанесе загуби на
Коментари Харесай

Войната нанася 250 млн. евро загуби за туризма ни

За 2022 година войната в Украйна ще нанесе загуби на туризма ни за 250 млн. евро. Това предвижда за „ Монитор “ Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

По думите му в последните години делът на руснаците и украинците дружно измежду непознатите туристи у нас е бил не повече от 5 на 100. „ В най-силните ни години украинците са стигали до 470 000 на година, а руснаците до 550 000. По време на пандемията през 2020 година руснаците паднаха на 50 000, а украинците - до към 200 000.

Миналата година от Русия туристите у нас бяха към 175 000, а от Украйна - 440 000 като по този начин украинските жители станаха доста повече от руснаците “, разясни специалистът.

Драганов напомни, че руснаците имат значително парцели в България и по тази причина имат опцията да стоят по-дълго време у нас на отмора. „ Част от украинците идват у нас главно през лятото и за работа, а на отмора в нашите курорти прекарват единствено по една седмица “, разясни той.

Драганов счита още, че с цел да компенсираме загубите за туризма ни, които се чакат от войната, най-малко частично би трябвало да се насочим към пазарите на Близкия изток - Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия.

„ Най-много всяка година са туристите у нас от Германия “, напомни специалистът. „ В най-хубавите години за туризма ни те са стигали до 900 000. През 2018 и 2019 година броят на визитите от Федерална Република Германия бяха доста огромни “, разясни той.

В ефира на радио Варна Драганов предвижда, че през идния туристически сезон у нас ще бъде прекратена веригата на така наречен промишлен туризъм за туристи, идващи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и дестинации, които пресичат тези страни. Причината е войната в Украйна.

По неговите думи няма да има смяна в туристопотока от страните, които заобикалят България - Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Дори се чакат повече туристи това лято, тъй като се възобновиха полетите с Англия, Ирландия, Полша, Чехия и скандинавските страни. Има нови самолетни компании, които стартират да оперират от Северна Македония и Франция и ротациите на самолетите за летния сезон не са анулирани на българските летища, сподели още Драганов.

„ Притеснения има, безредици има, само че в случай че гледаме действително, ще имаме сезон, изключително в месеците юли и август, когато ще бъде натоварено изключително по Черноморието ”, добави той.

Според него българският туризъм сподели резистентност през последните две години във връзка с къщите за посетители, дребни фамилни хотели, частни квартири и хотелите, които оферират балнео, спа и уелнес. Те без значение от пандемията бяха цялостни. Нито украинската рецесия, нито неналичието на руснаци и украинци ще попречат за този тип туризъм, счита още Румен Драганов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР