За 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736,

...
За 2022 г. идентифицираните случаи на домашно насилие са 736,
Коментари Харесай

Общо 736 са идентифицираните случаи на домашно насилие за 2022 г.

За 2022 година разпознатите случаи на домашно принуждение са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 дами, шестима мъже и 542 деца. Това се показва в плана на Доклад за равнопоставеността на дамите и мъжете в България за 2022 година, направен от Министерството на труда и обществената политика. Докладът е оповестен в портала за публични съвещания на Министерския съвет.

В България липсва публична статистика по повод броя на подадените сигнали за домашно принуждение. Агенцията за обществено подкрепяне събира информация за разпознатите случаи на домашно принуждение в дирекциите " Социално подкрепяне " (ДСП).

Социалните услуги, делегирани от страната действия, към които могат да бъдат насочвани деца и лица, жертви на принуждение, на територията на страната все още са: 20 спешни центъра за деца, с общ потенциал 212 места, осем спешни центъра за лица, с общ потенциал 94 места, 146 центъра за социална поддръжка, с общ потенциал 6 050 места, един център за социална подкрепа/Общностен център за деца и фамилии, с общ потенциал 30 места и 12 Звена „ Майка и бебе ", с общ потенциал 75 места.

Към края на 2022 година в спешните центрове за деца са настанени 115 деца, а в спешни центрове за лица са настанени 55 консуматори, написа още в отчета.

Все повече хора у нас се вземат решение да потърсят помощ при случаи на домашно принуждение, разясниха за Българска телеграфна агенция психолозите проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „ Асоциация Анимус ".

За първото шестмесечие на 2023 година в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за отбрана от домашно принуждение. От тях 647 са заповедите за непрекъсната отбрана, а 1303 - за незабавна отбрана, сочат систематизираните данни, които събира и обработва Главна дирекция „ Национална полиция ". С 40 % са се нараснали формираните досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. За първото шестмесечие на годината те са 596, по отношение на 426 за същия интервал на предходната година. Според данните на Министерство на вътрешните работи единствено през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно принуждение. Нивото на разкриваемост е 3,8 %.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР