За 2015 година са натрупани пенсионни права за 15 млрд.

...
За 2015 година са натрупани пенсионни права за 15 млрд.
Коментари Харесай

Предупреждение за стряскащ скрит дълг за пенсиите: След 2037 година ще има проблеми

За 2015 година са насъбрани пенсионни права за 15 милиарда лв. – т.е. толкоз пари са направени от работещите се, на които следва да се пенсионират. Това е един прикрит дълг, това е 16-17 пъти над бюджета за пенсии сега , предизвести общественият министър Бисер Петков. Той посочи, че става въпрос за втори и трети пенсионен дирек и призна, че от ден на ден страната ще би трябвало да оказва помощ за заплащането на пенсии, изключително що се отнася до държавното публично обезпечаване (ДОО).
Що се отнася до ДОО, нещата ще бъдат в възможни рамки до 2035-2037 година. След това ще трябват нови ограничения, съобщи Петков пред bTV. Според него в средносрочен интервал системата е постоянна, само че в случай че наклонността в демографско отношение се резервира, то ще би трябвало да се вземат нови ограничения.
По отношение на новата формула за пресмятане на пенсии, която влиза от 2019 година, Бисер Петков посочи, че пенсията на новите пенсионери ще се пресмята на база приходите след 1997 година. Ще се взема целият застрахователен стаж, само че ще се пресмята единствено на база приходи след 1997 година – това ще облекчи бюрокрацията, съобщи министърът. Променя се и таванът за пенсиите – той остава единствено за пенсиониралите се до края на тази година и към този момент пенсиониралите се . За старите пенсии ще има нарастване на тавана - от 35% от оптималния приход, върху които са се осигурявали трудещите се, на 40%.
Относно така наречен великденски пенсионни добавки общественият министър сподели, че това действително към този момент е традиция. Линията от 321 лв., която се употребява за подкрепяне, е линията на беднотия. Сигурно е незаслужено за тези, които вземат малко над тази граница, само че постоянно ще го има този детайл при каквато и да е граница, посочи Петков. 50 млн. лв., отделени за добавки, не е дребна сума и не беше планувана в държавния бюджет за тази година, добави министърът и отхвърли да е имало несъгласия с финансовия министър Владислав Горанов. Всъщност, по думите на Петков, персонално Горанов внесъл в Министерския съвет отчета за великденските добавки за пенсии.
Социалният министър разяснява и тематиката със самотни пенсионери, живеещи сами при последна бедност. На въпрос би трябвало ли обществените служби да имат право да водят такива възрастни хора даже и срещу волята им, Петков отговори, че се развиват услуги като персонален, обществен помощник и домакински асистент, които да бъдат адресирани към такива хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР