За 13-и път в началото на м. септември в село

...
За 13-и път в началото на м. септември в село
Коментари Харесай

Близо 450 самодейци ще участват в XIII Фолклорен фестивал „Типченица пее” /снимки/

За 13-и път при започване на м. септември в село Типченица, община Мездра ще се организира Фолклорният фестивал „ Типченица пее”. Организатори на събитието, което е включено от Министерство на културата в взаимната самодейност на Съвета на Европа и на Европейския съюз „ Европейски дни на наследството” (European Heritage Days), са Кметство Типченица и Народно читалище „ Съзнание-1899”.
Основната цел на фестивала е да показа фолклора - танците, песните и музиката, на другите етнографски области в България. Право на присъединяване в него имат любителски групи и самостоятелни реализатори за изворен и обработен танцов и песенен фолклор.
Тазгодишното издание на „ Типченица пее “ е с конкурсен темперамент. Участниците във фестивала ще се съревновават в три категории: „ Хорове и певчески групи “, „ Танцови сформира и обединения “ и „ Индивидуални/дуетни реализатори “. Техните театрални изяви ще бъдат оценени от жури. Във всеки раздел ще бъдат връчени първа, втора и трета премия с паричен еквивалент, плакет и грамота, както и по една поощрителна премия.
Заявки за присъединяване в „ Типченица пее 2021 “ са подали 437 самодейци - артисти, танцьори и инструменталисти, от 10 общини в страната - Мездра, Враца, Ботевград, Бяла Слатина, Козлодуй, Борован, Вършец, Монтана, София и община Добричка. Сред тях е Групата за достоверен фолклор при НЧ „ Искра-1945 “ от побратименото с Типченица село Врачанци, община Добричка.
Официалното разкриване на фестивала е в 11:00 часа на 4 септември (събота) на площада в планинското населено място. По традиция фолклорният празник ще стартира с молебен в памет на 57-те типчене, починали във войните за национално избавление и обединяване на България, отслужен от енорийския духовник отец Васил Николов.
Програмата включва също тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия монумент, приветствия от кметския наместник на селото Георги Димитров и от Елеонора Георгиева, ръководител на НЧ „ Съзнание-1899”.
Специални посетител реализатори на „ Типченица пее 2021” ще бъдат родопският гайдар Манол Ташков от Девин, който е правнук на именития занаятчия на каба гайди от смолянското село Гела̀ Дафо Трендафилов (1919-2010 г.), младата национална певица Гергана Чолакова, Ансамбъл „ Мездра”, Фолклорна групировка „ ФолкРеактор” с началник Любомир Гешковски, Симоне Маркова и Оркестър „ Славяни” от Стара Загора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР