За 129 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2, установени

...
За 129 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2, установени
Коментари Харесай

Омикрон вече изпревари Делта в България, 4 от петте региона на Covid картата са в червено

За 129 случая на вирусния вид Омикрон на SARS-CoV-2, открити у нас след целогеномно секвениране, осъществено от Националния център по заразни и паразитни заболявания, оповестиха от пресцентъра на здравното министерство.

Случаите на Омикрон са открити в 14 области: София-град - 46; Стара Загора - 17; Благоевград - 14; Сливен - 9; Пазарджик - 8; Варна - 7; Пловдив - 7; Перник - 7; Монтана - 6; Търговище - 3; Хасково - 2; Ямбол - 1; Русе - 1; Габрово - 1.

От общо изследваните 234 клинични проби със SARS-CoV-2, 55,1 % съставляват потвърдените случаи на разновидността Омикрон и 44,9 на 100 - на разновидността Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в интервала 3 - 13 януари 2022 година и са изпратени от 30 разнообразни лечебни заведения от 21 области на страната.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания осведомят, че на 28 януари в Националната референтна лаборатория " Грип и ОРЗ ", посредством Real Time RT-PCR проучване, е потвърден грипният вариант A (H3N2) в 9 проби на амбулаторно лекувани деца на възраст от 11 до 18 година от Ямбол. В едната от 9-те проби е открита коинфекция сред грипния вариант A (H3N2) и SARS-CoV-2. Такава у нас е лабораторно потвърдена за първи път, допълват от здравното министерство.

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната доближи 1752.41 на 100 хиляди души население, сочат още данните на Единния информативен портал. От петте района, на които е разграничена България в картата на епидемиологичната конюнктура, единствено един - североизточният, е в Етап 2. Всички останали райони са в Етап 3 от Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. Прогнозата за Североизтока обаче е, че ще влезе в Етап 3 до 5 дни. Това значи понижени потенциал и работно време на заведенията, ротационен принцип на образование на учениците сред 5 и 12 клас.

 Снимка: Скрийншот

Прогнозата на математика проф. Николай Витанов е, че до седмица ще пристигна пикът на петата вълна на COVID-19 у нас и след това ще стартират да понижават случаите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР