За 12 години софийската компания Вастон II отчита 350% ръст

...
За 12 години софийската компания Вастон II отчита 350% ръст
Коментари Харесай

Вастон II, която продава пъстърва, ципура и лаврак на Лидл

За 12 години софийската компания " Вастон II " регистрира 350% растеж в продажбите на риба и рибни артикули в магазините на " Лидл България ", заяви Христо Георгиев, който държи 50% в компанията и е неин шеф. Сред главните артикули, които компанията доставя на " Лидл " (Lidl), са пъстърва, сьомгова пъстърва, ципура, лаврак и разнообразни замразени риби. Новост от тази година са овкусените рибни артикули.

" Годишно в магазините на веригата се продават към 2000 тона риба и рибни артикули. " Лидл " купува над 60% от рибата от български компании. " Вастон II " обезпечава половината от продуктите, които предлагаме непрекъснато в асортимента, и 54% от продажбите на рибата. Само за 2022 година оборотът на компанията с " Лидл България " е към 8 млн. евро без Данък добавена стойност ", разяснява Любен Стойчев, който е част от екипа на " Стоково доставяне " в " Лидл България " и дава отговор за доставките на прясно месо и риба. Доставките за веригата наподобява са главният източник на бизнес за " Вастон II ", защото общият оборот на сдружението за 2022 година е малко под 19 млн. лева
2010 година: начало на съдействието
" Вастон II " е основана през 1993 година, когато стартира търговия на едро с прясна, замразена и охладена риба и рибни артикули. Фирмата доставя и обработва риба от български рибовъдни стопанства, както и от импорт.

Сътрудничеството с " Лидл " стартира през 2010 година " Изправихме се пред сложна, само че постижима задача. В началото немският модел на работа не беше елементарно използван. Изискванията за температурен режим и за проучвания в акредитирана лаборатория да вземем за пример бяха предизвикателство, което докара до непрестанно рационализиране на продуктите и въвеждане на интернационалните стандарти за качество ", разяснява Христо Георгиев. По думите му най-големият проблем в годините обратно е бил обвързван с неналичието на квалифицирани фрагменти и опит, с образованието на личния състав и сложната промяна на българския модел на работа по немски стандарти.
Реклама В лична база
В началото " Вастон II " работи в склад чартърен. През 2003 година сдружението построява лична индустриална база в София.

През 2021 година компанията влага още веднъж в индустриална база - този път над 3 млн. лева, която се намира в Костинброд и е ситуирана на 1100 кв. метра повърхност. Предприятието е снабдено с съвременно съоръжение, хладилни съоръжения, пакетиращи линии и е сертифицирано по интернационалния стандарт за качество и сигурност IFS.

Според Христо Георгиев заради географското разположение на България е невероятно на пазара да бъде обезпечена всевъзможен тип прясна риба. Затова " Вастон II " предлага и размразена риба. Процесът на топене се прави в специфична камера, по характерна технология, с непрекъснат надзор на температурата, с цел да се подсигуряват освен положителният външен тип, само че и вкусовите качества на рибата, изясни Георгиев.

" Базата е с до 7 тона потенциал за охладена пакетирана риба на промяна ", посочи за " Капитал " Албена Стефанова, съучастник с останалите 50% дяла във " Вастон II ".
Реклама
Мониторинговата стратегия Codex Verified на " Лидл " следи за качеството, сигурността, свежестта и чистотата на рибните артикули. Те подлежат на ежемесечни лабораторни проучвания по редица критерии, за част от които към момента няма нормативни условия, само че веригата следи превантивно. " Лидл " е единствената на пазара с сходна мониторингова стратегия за рибата, прецизират от комерсиалната компания.

През 2016 " Вастон II " прави и първи експорт посредством " Лидл " на охладена чистена пъстърва в магазини на веригата в Гърция. Фирмата продава към 30 тона на месец пъстърва, ципура и лаврак в обекти на веригата в Румъния.

По искане на " Лидл " сдружението е понижило дебелината на опаковките, а от три месеца има и личен фотоволтаик. Инвестицията в него е 250 хиляди лева, упованията са той да обезпечава най-малко 60% от нужната ни ел. сила, уточни Христо Георгиев.

Според Търговския указател през 2022 " Вастон II " регистрира 31.5% растеж на продажбите по отношение на миналата година, които доближават 18.614 млн. лева, и 1 млн. лева облага. Заетите в компанията са към 50.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР