Юта стана първият щат в САЩ, който изисква от социалните

...
Юта стана първият щат в САЩ, който изисква от социалните
Коментари Харесай

Юта ограничи достъпа до социални медии на деца

Юта стана първият щат в Съединени американски щати, който изисква от обществените медии да получават родителско единодушие за потребление на техните приложения от деца и да ревизират дали потребителите са навършили 18 години.

Губернаторът на щата Спенсър Кокс съобщи, че е подписал двете радикални ограничения, с цел да отбрани младежите.

Законопроектите ще дадат на родителите цялостен достъп до онлайн сметките на децата им, в това число до изявленията и персоналните известия.

Този ход идва на фона на засилената угриженост по отношение на въздействието на обществените медии върху психологичното здраве на децата.

Съгласно признатите ограничения ще е належащо експлицитното единодушие на родител или аставник, преди децата да могат да основават профили в приложения като Instagram, Фейсбук и TikTok.

Законопроектите също по този начин постановат полицейски час в обществените медии, който блокира достъпа на децата сред 22:30 и 06:30 ч., в случай че не бъде поправен от техните родители.

Съгласно законодателството обществените медии към този момент няма да могат да събират данни за децата или да бъдат насочвани към тях за реклама.

Двата законопроекта, които също по този начин имат за цел да улеснят предприемането на правни дейности против обществените медии, ще влязат в действие на 1 март 2024 година

Губернаторът републиканец Спенсър Кокс написа в Twitter: „ Вече не желаем да разрешаваме на фирмите за обществени медии да не престават да вредят на психологичното здраве на нашата юноша. Като водачи и като родители ние сме длъжни да пазиме нашите младежи “.
Губернаторът на Юта Спенсър Кокс
Групата за отбрана на правата на децата Commons Sense Media приветства хода на губернатора за ограничение на някои от най-пристрастяващите функционалности на обществените медии, като го назова „ голяма победа за децата и фамилиите в Юта “.

„ Това дава подтик на други щати да търсят отговорност от фирмите за обществени медии, с цел да подсигуряват, че децата в цялата страна са предпазени онлайн “, съобщи Джим Стейър, създател и основен изпълнителен шеф на Common Sense Media.

Подобни регулации се преглеждат в четири други щата, ръководени от републиканците - Арканзас, Тексас, Охайо и Луизиана - и в ръководения от демократите Ню Джърси.

Но Common Sense Media и други покровителствен групи предизвестиха, че някои елементи от новото законодателство могат да изложат децата на риск.

Ари З. Кон, юрист по въпросите на свободата на словото от TechFreedom, съобщи, че законопроектът основава „ обилни проблеми, свързани със свободата на словото “.

„ Има толкоз доста деца, които могат да бъдат в фамилии, в които се упражнява принуждение “, сподели той пред Би Би Си.

В отговор Meta, компанията майка на Фейсбук, съобщи, че разполага с надеждни принадлежности за обезпечаване на сигурността на децата.

Говорител съобщи пред Би Би Си: „ Разработихме повече от 30 инструмента в поддръжка на младежите и фамилиите, в това число принадлежности, които разрешават на родителите и младежите да работят дружно, с цел да лимитират времето, което младежите прекарват в Instagram, и технология за инспекция на възрастта, която оказва помощ на младежите да имат подобаващи за възрастта си прекарвания “.

В Съединени американски щати има и друга двупартийна поддръжка за законодателство в региона на обществените медии, ориентирано към отбрана на децата.

В речта си „ За положението на съюза “ през февруари президентът Джо Байдън прикани за закони, забраняващи на софтуерните компании да събират данни за деца.

Приемането на законопроектите в Юта съответствува с чуването в Конгреса на основния изпълнителен шеф на TikTok Шоу Зи Чу. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР