Юрий Решето, Артьом харесва Финландия - заради красивите езера, дружелюбните

...
Юрий Решето, Артьом харесва Финландия - заради красивите езера, дружелюбните
Коментари Харесай

Без руснаци в Европа? Докато другите в ЕС умуват, Финландия се използва като врата към Запада

Юрий Решето,

Артьом харесва Финландия - поради красивите езера, отзивчивите хора, чистия въздух. Познава страната, тъй като я посещава постоянно. Артьом е руснак, живее в Санкт Петербург и от години употребява облекчената процедура за издаване на визи от финландското консулство в града. Продължава да се възползва от нея и в този момент, откакто директните въздушни пътища към Европа бяха затворени за руснаците. Артьом пътува с колата си до Хелзинки един път месечно. Пътят му лишава пет часа, а в случай че реши да отиде до Лапенранта - идващия по величина финландски град покрай съветската граница - пътуването трае даже и по-малко.
" Руснаците не трябва да почиват в Европа "

За разлика от Артьом обаче хиляди други съветски туристи не се връщат назад. Или най-малко не незабавно. Те се насочват към летището в Хелзинки, с цел да продължат от там към някоя западна дестинация, където да прекарат ваканцията си. От началото на годината руснаците са подали 60 000 поръчки за финландски визи, по данни на финландските медии. Повечето претенденти са били от Санкт Петербург.

И тъкмо тази врата към Европа в този момент буди угриженост у европейците. Докато Русия бомбардира украинските градове, съветските жители не би трябвало да могат да се любуват на почивки и пътешествия на Запад, гласи главният мотив.

Балтийските страни от месеци са недостъпни за съветските курортисти - Естония, Литва и Латвия не издават туристически визи на руснаци. Латвия отиде и по-далеч - неотдавна позволява влизане в страната даже единствено при гибел на непосредствен родственик. От 18 август и Естония стяга разпоредбите - към този момент ще пуска на своя територия единствено руснаци с естонски паспорти или с непрекъснато естонско местопребиваване и такива, които посещават роднините си. Визите, издадени въпреки това членка на Европейски Съюз, остават годни.

Правителствените ръководителки на Финландия и Естония към този момент приканиха останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на руснаци. Във Финландия 58% от популацията утвърждават това желание, сочат допитванията. В края на август външните министри от Европейски Съюз ще разискват издаването на шенгенски визи за руснаци на срещата им в Прага.

Експертът по европейски връзки Дмитрий Ланко от Държавния университет в Санкт Петербург насочва рецензии към " устрема да бъдат осъдени всички руснаци ". Категорията " руснаци " обгръща освен етническите руснаци, само че и татарите, чеченците и представителите на всички нации в границите на Руската федерация без изключение, в това число живеещите в Русия украинци, показва той.

Естонската прамиерка Кая Калас наля масло в огъня с написаното в Туитър: " Да гостуваш в Европа е привилегия, не е човешко право ". В Русия реагираха с огромно удивление и неразбиране на думите ѝ. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова цитата " нелепост ", родена от " естонските фантазьори ". " Истинската привилегия е да имаш щастието да видиш Русия в цялото ѝ разнообразие и величие ", написа по този мотив Захарова в Телеграм.

" Туристите не трябва да страдат от геополитиката "

Според Александър Горохов от Съюза на съветските туристически организации " Сонато ", в тази ситуация става дума за " прочувствен изблик ". Пред Дъждовни води той напомня, че съветските туристи биха донесли пари - даже и в случай че минават директно. " Мисля, че тези страни би трябвало да се борят да трансфорат потока от директни туристи в същински туристически поток с нощувки ", предлага Горохов, който е последовател на прагматичните решения: туристите не трябва да бъдат наказвани поради геополитиката.

И Артьом не желае да попада " сред зъбчатите колела на геополитиката " - в случай, че нито той, нито членовете на неговото семейство са дали своят вот когато и да било за Путин. Но демонстрира схващане към възможното преустановяване на издаването на визи. Следващия уикенд отново ще посети Лапенрата - до момента в който това към момента е допустимо.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР