България трябва да осигури безопасността на критичната инфраструктура, заяви бившият

...
България трябва да осигури безопасността на критичната инфраструктура, заяви бившият
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Има ескалация на заплахата от Русия към България

България би трябвало да обезпечи сигурността на сериозната инфраструктура, съобщи някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Пред " Дарик " той посочи, че има ескалация на заканите, идващи от Русия, което постанова България да обърне съществено внимание на сигурността във връзка с сериозната инфраструктура, оборудванията на електроенергийната система, оръжейните хранилища и фабрики и военните обекти.

Йовчев посочи, че опасност от дейности на Русия към страната ни има още от началото на войната в Украйна, само че в този момент рисковете от умерени стават обилни.

" Точно какъв брой огромни са ще бъде мъчно да дефинираме, само че по принцип тези сигнали и предизвестия би трябвало да се вземат съществено. Заплаха за подобен вид дейности съществува още от началото на войната. Една от главните задания на съветските служби е да могат да обезпечат подобаващи условия във връзка с войната в Украйна. Тоест да разколебаят европейските страни, страните от НАТО по повод помощта за Украйна.Второ - затруднят материалното даване на такава помощ. Заплаха има към дружество от военнотехнически комплекс, оръжейни хранилища и по този начин нататък. От друга страна, войната навлиза в една нова фаза, в която администрацията на Путин да опита да ескалира спора. Не са изключени и дейности против енергийна инфраструктура ", разяснява някогашният вътрешен министър.

Йовчев още веднъж акцентира, че при всички положения сега има ескалация на тези закани и би трябвало да се вземат съществено. Не става въпрос за терористични офанзиви в смисъл да бъде всяване на боязън в обществото. Според него те ще бъдат свързани с затрудняване на доставките на муниции и проблеми в енергийната инфраструктура, с цел да принудят съответните страни да облекчат ограниченията против Русия ", уточни специалистът.

" В избран подтекст има опасности Путин да се опита да разшири този спор. Въвличайки страни-членки на НАТО, Кремъл още веднъж може да размаха нуклеарната карта ", означи Цветлин Йовчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР