Юриел Епщайн*, УнианПредизборната надпревара в САЩ набира обороти. Помощта за

...
Юриел Епщайн*, УнианПредизборната надпревара в САЩ набира обороти. Помощта за
Коментари Харесай

Какво да направят САЩ за победата на Украйна – войната се води срещу алианса на диктаторите

Юриел Епщайн*, Униан

Предизборната конкуренция в Съединени американски щати набира обороти. Помощта за Украйна е сложена на насилствена пауза. Надеждата за бърза победа на украинците угасва. А и двупартийната поддръжка за военната помощ на Съединени американски щати за Украйна понижа от 73% на 62%...

Изглежда една част от американския естаблишмънт по този начин и не усвои главния урок от тази война: широкомащабната инвазия на Русия в Украйна постави

кръст на системата за сигурност в Европа и целия свят

Това не е просто опит на Кремъл да върне Киев в зоната на своето въздействие. Това е премислена и в доста връзки сполучлива тактика, целяща възобновление на Руската империя. Ако Съединени американски щати пропуснат момента и Украйна рухне, Русия неизбежно ще тръгне на Запад. Застрашени са балтийските страни, Грузия, Молдова и даже Финландия. Може ли Вашингтон да опълчи нещо против това?

Първо, значимо е да се резервира успеваемостта в работата на Конгреса. Придвижването на законите към този момент очевидно " буксува ". Шатдаунът беше предотвратен – Сенатът одобри законопроекта за краткотрайното финансиране. В него обаче липсва спомагателна помощ за Украйна.
Новият стадий от битката за финансиране ще се състои през идната година. И още веднъж ще има рецесия, която ще би трябвало да бъде преодоляна, с цел да може държавното управление да продължи да работи. Това, несъмнено, е голям проблем, тъй като за времето до момента в който бъде преодоляна тази рецесия – към 2-3 седмици, всяка друга работа на законодателите се приключва.

За да може Америка да пази Украйна, тя би трябвало да действа като естествена народна власт. Сега имаме големи проблеми с това.

Второ, Вашингтон би трябвало да продължи помощта и да утвърди нов транш за Украйна. Пакетът от 60 милиарда $, който предлага президентът на Съединени американски щати Джуозеф Байдън, би трябвало да бъде признат. Това не е решение на една партия.
Републиканците и демократите би трябвало да се обединят към целите на страната. Става дума за поддръжката за Украйна, Израел, Тайван... Накрая – става дума за световната сигурност:

Украйна води война за целия либерален свят

Трето, би трябвало да се дефинира тактиката на Съединени американски щати във връзка с Украйна. В последно време постоянно се чува, че стратегически Русия към този момент е изгубила. В отговор постоянно ми се желае да попитам: а дали някой към този момент го е споделил на Путин? Доколкото може да се съди, руснаците не считат, че са изгубили. Напротив, те гледат на себе си като на скорошни спечелили. Разговорите за стратегическа загуба на Русия са подправен и рисков мотив. Прочетено сред редовете, тяхното обръщение е следното: направихме всичко, което можахме, повече нищо не е нужно.

Междувременно рисковете нарастват – та нали през март 2024 година в Русия ще има избори. След като Путин ги завоюва, диктаторът ще получи карт бланш за нов кръг от мобилизацията – плюс 300 хиляди руснаци за пушечно месо. За Украйна, чиито запаси се изтощават, това ще бъде проблем.

В създалата се обстановка Байдън би трябвало да даде явен отговор на въпроса „ Каква е тактиката на Съединени американски щати във връзка с Украйна? ". Той постоянно споделя, че ще оказват помощ на Украйна толкоз, колкото се наложи. Окей, какъв брой е нужно защо?

Трябва да се дефинира

каква е задачата на Съединени американски щати в Украйна

Какво значи Украйна да победи? Да допуснем, че минимумът е съветските бойци да изоставен украинската територия. Ако тактиката е такава, то към нея към този момент може да се гради явен проект: каква помощ ще е нужна, какво оръжие и запаси.

Четвърто, належащо е най-сетне да се даде на Украйна всичкото належащо оръжие. Тази точка следва от миналата. След като дефинират тактиката си във връзка с Украйна, Съединени американски щати би трябвало да дадат на украинците цялото оръжие, което им е належащо, с цел да бъде осъществена тази тактика.

Смятам, че сред украинците и свободния свят е подписан доста елементарен и транспарантен контракт: украинците се борят за свободата освен на своята страна, само че и на целия свят, а свободният свят дава на украинците оръжие.

Но размерите, предадени по-рано на Украйна от администрацията на Байдън, са задоволителни единствено дотолкоз, че украинците да не изгубят. Това обаче е малко, с цел да бъде извоювана войната. Това е неправилна политика, на която би трябвало да се постави край.

И пето, държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да разбере – рецесиите, които през днешния ден са обхванали света, са свързани между тях.

Наскоро сенатор Джош Холи (от Мисури) сподели, че Америка би трябвало да престане да оказва помощ на Украйна, с цел да усили помощта за Израел. Това е безусловно погрешен метод. Та нали Русия стои зад двата спора (и освен тя). Ръка за ръка с нея е Иран. Всички диктатори работят дружно. Не може да се дава отпор единствено против един от тях, като се пренебрегват другите режими.

Всъщност през днешния ден в света е образуван световен

алианс на диктаторите

Затова обстановката в Израел е директно обвързвана със обстановката в Украйна, със обстановките в други горещи точки на планетата, с това, което може да се случи в Тайван…

Диктаторският алианс е мощен освен на бойното поле. Сега е самият кипеж на медийната война, в която Америка очевидно не прави задоволително. Например, в световния Юг пропагандните старания на Русия са доста ефикасни. Затова е належащо Съединени американски щати да консолидират напъните в битката против диктаторите и от позиция на войната с оръжия, и от позиция на осведомителната война.

*Уриел Епсайн е изпълнителен шеф на организацията с нестопанска цел Renew Democracy Initiative.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР