Юпитер се намира рекордно близо до Земята за първи път

...
Юпитер се намира рекордно близо до Земята за първи път
Коментари Харесай

Юпитер е рекордно близо до Земята за първи път от половин век

Юпитер се намира рекордно покрай Земята за първи път от 59 години, оповестява CNN. Разстоянието, до което газовият колос се приближи до нашата планета, е към 590 млн. км .

Слънцето, Земята и Юпитер се подредиха в една линия на 26 септември. Подобно събитие се следи на всеки 13 месеца и е известно като съпротива на Юпитер. През тази година то и доближаването на тази планета до Земята съответстват.

В подобен миг газовият колос може да бъде забелязан в цялостния му искра даже с невъоръжено око . Единственото изискване е да няма облаци. През идващите седмици опцията да се следи Юпитер ще продължи. Най-яркото небесно тяло, което може да бъде забелязано в нощното небе, е Юпитер.

Хора от всички възрасти, даже живеещите в градове със нечист въздух, ще могат да разграничат елементарно най-голямата планета в Слънчевата система измежду многото звезди в небето.

Големите спътници на Юпитер – Йо, Европа, Ганимед и Калисто – могат да бъдат видени с всеки телескоп. Тъй като тези спътници обикалят планетата доста бързо, наблюдаващите през телескоп ще ги виждат в друга позиция всяка нощ.

Цветните петна от облаци в атмосферата на Юпитер – освен фамозното Голямо алено леке, ще могат да бъдат следени с по-мощни телескопи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР