Юпитер се е появила за една геологична секунда от вселенска

...
Юпитер се е появила за една геологична секунда от вселенска
Коментари Харесай

Юпитер е най-древната планета в Слънчевата система

Юпитер се е появила за една геологична секунда от вселенска вероятност. Нейната скалиста вътрешност се е формирала за по-малко от един милион години след началото на нашата Слънчева система, оповестиха учени. А в границите на други 2-3 милиона години, сърцевината й е повишена до 50 пъти масата на днешната Земя.

Учени и преди са създавали компютърни модели за образуването на Юпитер. Това проучване обаче е “първото, което открива обстоятелства за Юпитер, базирайки се на измервания, осъществени в лаборатория, ” изяснява Томас Круйер, академик от Калифорния.   

За да изследват историята на образуването на най-голямата планета в нашата Слънчева система, специалистите са анализирали образци от извънземен материал, пристигнали на Земята като антични астероиди. Нашата Слънчева система е почнала съществуването си като диск от прахуляк и газ преди към 4.6 милиарда години. Въпреки че Юпитер е формиран главно от газ, той има повече от 300 пъти масата на Земята. И затова учените са подозирали, че планетата е най-старата и е била в положение да “събере ” материал от прото-диска на Слънчевата система, преди да се появят неговите по-млади събратя. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР