ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство Старинен

...
ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство Старинен
Коментари Харесай

Подводната археология в Старинен град Несебър вече е в списъка на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта международно завещание „ Старинен град Несебър “ по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по международно завещание, която се организира в Рияд, столица на Кралство Саудитска Арабия.

В новата територия е включена и част от акваторията на Несебър от южната и северната страна на полуострова. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните проучвания, които Центърът по подводна археология в Созопол организира от 2017 година до момента.

По време на тези проучвания, които се явяват продължение на работата на проф. Любка Огненова от 80-те години на ХХ век, са открити елементи от крепостните стени на антична Месамбрия, които се отнасят към Античността и Средновековието.

В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни уреди.

През многовековното си развиване, заради покачването на морското равнище в Черно море и спецификата на геологическия градеж на полуострова, градът губи към една четвърт от територията си. Поради тази причина обилни археологически структури през днешния ден се намират под вода.

Министър Кръстев изрази насладата си, че хората са повярвали, обединили са се за реализирането на една значима цел. „ Ако знаете какъв брой работа е свършена от толкоз доста хора, организации, институции “, показа той. И добави, че Старинен град Несебър е неповторим по своята същина - хората живеят в него и би трябвало да успеем да съчетаем тези неща – опазването на богатото му културно завещание и това да бъде комфортен за хората. „ В ЮНЕСКО са доброжелателни към нас, да, те са твърди в позицията си, само че ние би трябвало да свикнем, че има правила и би трябвало да ги съблюдаваме “, безапелационен бе министър Кръстев. Той акцентира, че занапред има още доста работа, която би трябвало да се свърши във връзка с „ Старинен град Несебър “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР