ЮНЕСКО излезе с решение Големият бариерен риф да не е

...
ЮНЕСКО излезе с решение Големият бариерен риф да не е
Коментари Харесай

ЮНЕСКО: Големият бариерен риф не е сред застрашените обекти

ЮНЕСКО излезе с решение Големият бариерен риф да не е измежду застрашените обекти в нейния Списък на международното културно и естествено завещание, оповестиха Ройтерс и ДПА.

Решението е взето на среща на комитет на ЮНЕСКО в Краков, Полша, макар появилите се неотдавна данни, че Големият бариерен риф съществено е потърпевш. То разрешава на австралийското държавно управление да избегне политически проблеми и риска от вреди за доходоносната туристическа промишленост на страната.

" Ангажираме се с всяка допустима активност, с цел да подсигуряваме, че това знамение на света ще бъде съхранено за идващите генерации ", съобщи министърът на околната среда и енергетиката на Австралия Джош Фрайденбърг пред радио Ей Би Си.

 1940947

Стопанисването на Големия бариерен риф от Австралия бе остро подложено на критика след най-голямото записано в миналото измиране на корали вследствие на най-опустошителния резултат от феномена Ел Ниньо през последните 20 години. Учени са на мнение, че усилването на резултата се дължи на климатичните промени.

 1940950

През 2015 година ЮНЕСКО заплаши, че ще сложи Големия бариерен риф измежду застрашените обекти в своя Списък на международното културно и естествено завещание.

Австралийското държавно управление обаче сполучливо лобира пред ЮНЕСКО да не слага Големия бариерен риф измежду тези застрашени обекти, в случай че в подмяна бъдат показани доказателства за прогрес в напъните за съхраняването му.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР