Юлия КУЛИНСКА />ПГ БСП за България поиска оставката на служебния

...
Юлия КУЛИНСКА />ПГ БСП за България поиска оставката на служебния
Коментари Харесай

БСП поиска оставката на служебния МВР-шеф

Юлия КУЛИНСКА /> ПГ " Българска социалистическа партия за България " изиска оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев поради тежкия случай, при който беше погубен граничният служител на реда Петър Бъчваров. Това разгласи през вчерашния ден депутатът от левицата Иван Иванов пред публицисти в Народно събрание. По думите му е явно несправянето на политическото управление на Министерство на вътрешните работи и е разумно в тази обстановка да се поеме лична отговорност.
Иванов прикани президента да предприеме дейности по отзоваването на Демерджиев, в случай че самият министър не смята за належащо да понесе персонална отговорност.
" Нашата оценка за управлението на Министерството на вътрешните работи е отрицателна още от провелите се избори, тъй като считаме, че не беше извършен нужният надзор и Министерство на вътрешните работи на процедура абдикира от този развой ", разяснява Иванов. Според него случилото се на границата сред България и Турция е сериозен удар върху държавността и върху престижа на министерството. " Факт е, че откогато служебният кабинет ръководи, мигрантският поток е извънредно засилен. Имаме два съществени случая, приключили трагично със гибел ", напомни Иванов.
Промените надолу по структурите също не са ефикасни и са довели до още по-голяма безнравственост и неспособност персоналният състав да бъде окомплектован както с нужната екипировка, по този начин и с попълването на незаетите бройки.
За оставката на служебния вътрешен министър загатна преди дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя бяха доказана през вчерашния ден и от депутата от партията му Даниел Митов. Искаме оставката на Иван Демерджиев, който носи политическата отговорност, и тази на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който носи оперативната отговорност, разясни той. Според Митов липсва съгласуваност сред българското държавно управление и Турция и Гърция явно.
Според съпредседателя на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов проблемите с мигрантския поток са се натрупали през годините. " За граничната ограда бяха изхарчени 200 млн. Тези отрицателни последствия не са вследствие от работата на Демерджиев, те са от времето на ГЕРБ, тъй че Борисов да не бяга от отговорност ", акцентира той.
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък счита, че Демерджиев няма никаква виновност за убийството на границата. Според него става дума за тежко престъпно действие. Той обаче призна, че би трябвало да се укрепи оградата по границата, а охраняващите я да се снабдят с цялостна екипировка и снаряжения.
Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков отбрани Демерджиев. Трябва да се опитваме да решаваме същинските въпроси, а не да се фокусираме върху един човек, който е на поста от няколко месеца, съобщи той. Според Петков би трябвало да се види по какъв начин може да се укрепи оградата и да се усили броят на хората, които я охраняват. Той напомни, че по време на неговото ръководство Министерството на защитата е дало до 500 индивида да оказват помощ на граничната полиция.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР