Юлия КУЛИНСКА>Направихме рекапитулация колко струват кметовете на Варна и Пловдив

...
Юлия КУЛИНСКА>Направихме рекапитулация колко струват кметовете на Варна и Пловдив
Коментари Харесай

БСП: Милиони струват нечистите сделки на кметовете на Варна и Пловдив

Юлия КУЛИНСКА> Направихме рекапитулация какъв брой костват кметовете на Варна и Пловдив Иван Портних и Здравко Димитров единствено за последния мандат, съобщи през вчерашния ден депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов на брифинг в Народно събрание. 
" От проблема " дупката-панаир ", прехвърляна сред Варна и Пловдив, сметката излиза на 60 млн. лева държавни пари. Варна купува така наречен " дупка " за 43,2 млн. лева, предоставени от страната и харчи в допълнение 16 млн. лева за дребен частен терен, който също е част от нея. И в " Манхатън " няма такава цена на квадрат. Това несъмнено е най-скъпото златно кътче, където и да било по света ", разяснява Гуцанов. 
Той напомни, че без значение, че парламентарната група на социалистите е алармирала доста пъти за договорката, до момента няма реакция от никого.
" През 2016 година второто държавно управление на Бойко Борисов трансферира безплатно на Пловдив и Варна благосъстоятелност върху притежаваните от страната акции от капитала на Международния панаир Пловдив, с цел да стане всичко това, за което ви приказвам сега ", разяснява Гуцанов. 
По думите му има още два обстоятелството, които могат да бъдат прибавени към нечистата сметка на Портних. 
" Само за последния мандат се дадоха 430 млн. за одълбочаването на канала във Варна - към момента незавършена процедура. Вече в продължение на 5 години той не може да направи една тръба. Може ли кмет повече от един мандат да не може да реши този въпрос? Ако това не е закононарушение, то е непросветеност на един управленец ", разяснява Гуцанов.
Той уточни, че за построяването на рибарското пристанище във Варна са дадени 8,5 млн. евро, а сега в него не може да влезе яхта или риболовен съд, като даже можеш пешком да преминеш от единия вход на пристанището до другия. 
" 70% от тези средства са европейски пари и също се натрупат на сметката на Портних. Затова сезираме Европейската прокуратура и за това деяние на кмета на Варна и на Общинския съвет на ГЕРБ ", заяви Гуцанов. 
  " На 9 януари т.г., когато имаше общинска сесия и се решаваше ориста на Панаира, отидохме със заместник-председателя на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в Oбщинския съвет. След сесията ГЕРБ направи брифинг дружно с някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев за работата на настоящия кмет Здравко Димитров и  сигнализираха, че ще нападат решението за панаира в съда. След като то беше взето в интерес на Георги Гергов, в понеделник, когато беше последния период за обжалване, внезапно всички лица от общината излязоха в отпуска или не бяха в града. Така и не апелираха решението ", напомни събитията депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Иван Петков.
Петков напомни по какъв начин основният прокурор Иван Гешев заречен на 26 февруари 2020 година да направи цялостна инспекция на Панаира, само че не помни да го стори и нещата ескалираха през годините.
Петков прикани водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и депутат от Пловдив, да вземе отношение и да съобщи пред обществеността за какво техният кмет Здравко Димитров не нападна решението на съда и за какво се дадоха терени от 360 декара за близо 1 милиарда лева на разположение, което в годините с неговата лакомия е придобило един от най-големите парцели на Пловдив.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР