Юли няма никаква милост към българите в по-голямата част от

...
Юли няма никаква милост към българите в по-голямата част от
Коментари Харесай

Горски рай с 10° под жегите в страната изкушава за уикенда СНИМКИ

Юли няма никаква благосклонност към българите в по-голямата част от страната. Термометрите се надпреварват кой да скочи до 40 градуса в последните дни, като преднамерено Пловдив, Сандански и Русе обират челните позиции.

Разбира се в градове като Пазарджик, Стара Загора и Плевен обстановката не е по-розова.

Затова пък има кътчета у нас, където всеки, който ненавижда жегите може да се скрие, било то и за уикенда.

Смолянските езера са отлична алтернатива за това " бягство ".

Там освен ще се разхладите, само че ще се насладите и хубостта на Родопите от близко. Градусите са близо 10 под тези на оптималните в страната.

Езерата са ситуирани по цялата котловина на река Черна. Преди години техният брой е бил над двадесет, а в този момент са останали единствено седем, другите са се трансформирали в блата. Пролетно и есенно време на мястото на някои от блатата още веднъж се появяват дребни езера. Някои от тях са превърнати в рибарници.

Първото езеро се намира в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. Нарича се Керянов мочур или Платеното езеро. В единия си край е заградено изкуствено и по този метод е превърнато в едно от най-големите по размери езера.  50 метра по-нагоре по пътя се намира Милушевият мочур – друго малко езерце. Следва Силажа– езеро, което в долния си край има дребен остров, обраснал с тръстика.

Ако обичате къмпингуването, както и риболова, то тук има идеални места за тази цел. Следват Османовия мочур, заобиколен от няколко дребни по мярка езера, които постоянно пресъхват. По пътя за хижа Смолянски езера се доближава до най-голямото от езерата – „ Лагера “, където също  има чудесни местенца за лагеруване.





Последните три езера може би са най- красивите. Включени са в „ Екопътека Трите смолянски езера ”. Разположени са под високите Орфееви скали.

Пътят води до лифта, който се движи от Смолянски езера до връх Снежанка.  Малко преди този момент от лявата страна ще ви се падне първото от трите езера, включени в екопътеката, наречено Тревистото езеро. Тук може да забележите многото паркирани коли, а на поляната ще видите още храм “Св. Дух “.







Продължавайки разходката нагоре по пътеката пред вас се появява Бистрото езеро. Името единствено приказва за себе си, само че в този момент можете да видите и не толкоз кристални води като преди години.



Мътното езеро е последното от езерата и до него е същинският преход, който също е лек и прелестен. Отнема към 30 минути в посока.

Задължително вниманието ви ще бъде привлечено от табели, сочещи към “Тронът на Евридика ” и “Лирата на Орфей ”. Това са дървета, чиито стебла и клони по този начин са се преплели, че в първия случай образуват нещо като престол, а при второто ясно може да различите музикалният инструмент лира. Или най-малко, в случай че вложите малко въображение.

Екопътеката продължава и до въжен превоз Смолянските езера – връх Снежанка, само че би трябвало авансово да ревизирате дали лифтът работи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР