Южнокорейската прокуратура поиска 30 години затвор за бившата президентка Пак

...
Южнокорейската прокуратура поиска 30 години затвор за бившата президентка Пак
Коментари Харесай

Южна Корея: Прокуратурата иска 30 г. затвор за бившата президентка

Южнокорейската прокуратура изиска 30 години затвор за някогашната президентка Пак Кън Хе, заяви националната агенция Йонхап нюз.

Пак Кън Хе бе отстранена с процедура за импийчмънт при започване на 2017 година, а по-късно и задържана по обвинявания за корупция, взимане на подкупи, корист с власт и оповестяване на държавна загадка.

Йонхап прибавя, че прокуратурата е поискала някогашната президентка да бъде санкционирана с 110,4 млн. $.

Очаква се присъдата да бъде произнесена до края на март.

Политическият скандал към някогашния държавен глава гръмна през есента на 2016 г.  с изявления за въздействието, което упражнява върху президентката нейната другарка Чхве Сун Сил. Разследването разкри, че в продължение на години приятелката е била отдадена в държавните работи и се е намесвала при вземането на политически решения на всички нива, без да има това право. Освен това оказвала напън върху голям брой компании, с цел да й дават пари – десетки милиони долари са били налети в два фонда на нейно име.

Според обвиняването Пак Кън Хе е взела участие в корупционната скица или най-малкото е знаела за нея. Това стана причина за импийчмънта й.

Този месец съдът призна Чхве Сун Сил за отговорна по всички обвинявания и я осъди на 20 години затвор и санкция от 16,6 млн. $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР