Южнокорейската компания за електронна търговия Coupang е набрала 4,6 млрд.

...
Южнокорейската компания за електронна търговия Coupang е набрала 4,6 млрд.
Коментари Харесай

Южнокорейски онлайн търговец дебютира на борсата в САЩ с най-голямата сделка до момента

Южнокорейската компания за електронна търговия Coupang е набрала 4,6 милиарда $ при първичното си обществено предложение (IPO) в Съединени американски щати, съобщи Си Ен Би Си.

От компанията обявиха, че са оценили 130 млн. акции на цена от 35 $ за акция. Това значи, че подкрепяната от японският софтуерен конгломерат SoftBank компания е получила пазарна капитализация от 60 милиарда $.

Това е най-голямото първично обществено предложение в Съединени американски щати през тази година, задминавайки набраните от приложението Bumble 2,15 милиарда $. IPO-то на Coupang е и най-голямото първично обществено предложение на азиатска компания в Съединени американски щати от 2014 година насам.

Анализатори в Южна Корея означават, че позитивната реакция към IPO-то е резултат от лидерската позиция на компанията в миг, когато се следи взрив на електронната търговия поради пандемията от COVID-19.

Пазарната оценка от 60 милиарда $ на Coupang е добра вест за софтуерния фонд Vision Fund на SoftBank, посредством който японската компания има 35,1% благосъстоятелност в онлайн търговеца.

Акциите на компанията ще стартират да се търгуват на Нюйоркската фондова борса през днешния ден с код „ CPNG “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР