Южноафриканската полиция съобщи, че 18 заподозрени обирджии са убити при престрелка

...
Полицаи в Южна Африка са убили 18 заподозрени обирджии по
Коментари Харесай

Полицаи в Южна Африка са убили 18 заподозрени обирджии по време на престрелка в провинция Лимпопо, според полицията.

Смята се, че заподозрените са планирали обир на камион с пари в брой, наричан още обир на пари в транзит (CIT), и са отговорни за подобни престъпления в други провинции, каза комисарят на националната полиция Фани Масемола в петък от местопрестъплението в най-северната провинция на Южна Африка.

„Вярваме, че този синдикат е участвал в редица CITs в тази провинция, Мпумаланга и Гаутенг“, каза Масемола пред репортери в Махадо, на около 400 км (250 мили) североизточно от Йоханесбург.

Един полицай беше „ранен много сериозно“ в престрелката, която продължи около 90 минути, добави той.

Според полицията, която е проследявала движенията на заподозрените от няколко дни, разследването е започнало през януари с помощта на разузнавателния отдел на страната.

„Веднага щом полицията се приближи до адреса, групата заподозрени започна да стреля, полицията отмъсти“, се казва в изявление на южноафриканската полицейска служба. „Шестнадесет мъже и две жени бяха обявени за мъртви на място.“

Масемола каза пред репортери, че полицията възнамерява „да ги арестува, преди да излязат и да извършат престъплението“.

Високо ниво на престъпност

Обирите на камиони с пари в брой се случват редовно в страната, обхваната от престъпност.

Миналата година 10 заподозрени загинаха по време на престрелка с полицията за транзит пари, след като бъдещите крадци стреляха по полицейски хеликоптер и раниха един от пилотите.

През май министърът на полицията Беки Челе каза, че има „упорито увеличение“ на обирите на транзитни пари с повече от 20 процента с 64 случая, докладвани през първите три месеца на годината.

Статистиката за престъпността, която се представя от министъра всяко тримесечие в предаване на живо, непрекъснато нараства през последните няколко месеца в страна, която има едно от най-високите нива на престъпност в света.

Полицията каза, че „прекратява тежките и тежки престъпления в цялата страна“.

Четирима души, намерени в „друга сигурна къща“, бяха арестувани във връзка с предполагаемия план за обир на камион с пари.

Масемола каза, че е имало и „експлозив, който е готов да бъде използван, защото са искали да ударят един от депата за пари в провинцията“.

Той каза, че заподозрените са планирали да използват линейка, за да транспортират парите до провинция Гаутенг.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР