Южният полюс се е затоплил три пъти по-бързо от останалата

...
Южният полюс се е затоплил три пъти по-бързо от останалата
Коментари Харесай

Става все по-топло на Южния полюс

Южният полюс се е затоплил три пъти по-бързо от останалата част на планетата през последните 30 години, заради по-топлите температури на тропическия океан, демонстрират нови проучвания.

Температурата на Антарктида варира доста според от сезона и района и от години се смяташе, че Южният полюс е останал студен даже когато континентът се нагрява.

Изследователи от Нова Зеландия, Англия и Съединени американски щати проучват данни на метеорологичните станции за 60 години и употребяват компютърно моделиране, с цел да покажат какво предизвиква ускореното стопляне.

Те откриват, че по-топлите океански температури в западната част на Тихия океан са провокирали през десетилетията намалено атмосферно налягане над морето на Уделдел в южната част на Атлантическия океан. Това от своя страна усилва потока от топъл въздух непосредствено над Южния полюс – затопляйки го с над 1,83С след 1989 година

Авторите на проучването декларират, че наклонността за естествено стопляне евентуално е засилена от парниковите излъчвания провокирани от човешка активност и може да маскира резултата от замърсяване с въглерод над Южния полюс.

„ Беше известно, че температурите в Западна Антарктида и Антарктическия полуостров през 20-ти век се затоплят, а Южният полюс се охлажда “, споделя Кайл Клем, откривател от Университета Виктория в Уелингтън и водещ създател на проучването.

„ Подозираше се, че тази част на Антарктида … може да е ваксинирана / изолирана от стоплянето. Установихме, че това към този момент не е по този начин “, споделя той за Агенция Франс Прес.

Данните демонстрират, че Южният полюс в този момент се затопля със скорост от към 0.6C за десетилетие, в съпоставяне със стопляне от към 0.2C за останалата част на планетата.

Авторите на проучването, оповестено в списанието Nature Climate Change, приписват смяната на събитие, известно като Interdecadal Pacific Oscillation (IPO).

IPO цикълът трае почти 15-30 години и се редува сред „ позитивно “ положение – в което тропическият Тихи океан е по-горещ, а северният Тихи океан е по-студен от междинния – и „ негативно “ положение, при което температурната особеност е обърната.

IPO мина в негативен цикъл при започване на века, което води до по-голяма конвекция и повече крайности на налягането при високи географски ширини, което води до мощен поток от по-топъл въздух тъкмо над Южния полюс.

Клем споделя, че равнището на стопляне от 1.83C надвишава плануваното от 99,99% от всички моделирани 30-годишни трендове на стопляне.

„ Затоплянето беше тъкмо в границите на естествената колебливост на климатичните модели, само че в този момент доста евентуално е човешката активност да е съдействала за това ускорено стопляне “, споделя Клем.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР