„Южният газов коридор“, който предвижда транспортиране на азербайджански газ за

...
„Южният газов коридор“, който предвижда транспортиране на азербайджански газ за
Коментари Харесай

Йотингер: Южен газов коридор ще промени играта


„ Южният газов кулоар “, който планува превозване на азербайджански газ за Европа ще докара до смяна на играта за Европейския съюз (ЕС), защото през 2020 година по него за пръв път ще бъде доставен газ от Каспийско море до Европа, оповестява в извънредно изявление за азербайджанската организация Trend еврокомисарят по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер.

„ В този смисъл планът отваря нов маршрут за доставки и ще помогне на Европейски Съюз да диверсифицира своите източници на газ в сходство със Стратегията за енергийна сигурност на съюза “, декларира още Йотингер. Еврокомисарят отбелязва опцията за увеличение на мощностите на газопровода, което ще обезпечи и приемане на спомагателни количества от Каспийския район. Той прави оценка като положително съдействието с Азербайджан.
„ Европейски Съюз води договаряния с Азербайджан по ново съглашение за партньорство. Това интернационално съглашение ще изведе връзките ни, включително и в енергетиката на нова, модерна основа “, споделя еврокомисарят.

По думите му, Азербайджан играе водеща роля в плана „ Южен газов кулоар “, държавната компания SOCAR има дейна роля в плана. „ Благодарение на своите вложения в Европейски Съюз, Западните Балкани и в Турция, SOCAR е призвана да играе значима роля на енергийните пазари на Европейски Съюз и прилежащите страни в бъдеще. Пазарите на Европейски Съюз постоянно са отворени за непознати вложения и конкуренция в сходство с нормативната и правна рамка на Европейски Съюз “, заключава Йотингер.

Проектът „ Южен газов кулоар “, отбелязва изданието е един от предпочитаните за Европейски Съюз и планува превозване на 10 милиарда куб м азербайджански газ от Каспийския район през Грузия и Турция до Европа. В Баку на 29 май 2018 година се състоя гала по посока на първия стадий от плана, а на 12 юни в турската провинция Ескишехир бе публично открит газопровода TANAP. С това първият газ от азербайджанското находище „ Шах Дениз “ към този момент тече по първия сектор от „ Южен газов кулоар “.
Неотдавна Трансадриатическия (TAP) и Трансанадолския (TANAP) газопроводи бяха физически свързани на турско-гръцката граница.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР