Южният бряг на река Марица в участъка от моста на

...
Южният бряг на река Марица в участъка от моста на
Коментари Харесай

Вижте чудесата по брега на Марица, които трябва да се случат там!

Южният бряг на река Марица в сектора от моста на Водната палата до кръстовището на бул. "Марица юг " и бул. "Източен " - територия занемарена и загърбена, се връща към живот. Plovdiv24.bg показва огромния план за крайречната зона, който би трябвало да се осъществя идната година. 
И по този начин - територията, подлежаща на облагородяване, е с дължина почти 1050 м, се посочва в документите по плана. Целта е нейното превръщане в притегателна крайречна зелена зона включваща зона за деен отдих, фитнес и парк; библиотека на открито; открита сцена; площадка с пластики, кучешка площадка, детска площадка.
Детската площадка ще е с повърхност 320 квадратни метра, проектирана в непосредствена непосредственост до Дома за деца и юноши. Съоръжения обгръщат всички възрастови диапазони, а част от тях са планувани за прилагане от деца с увреждания.
Проектирана като изкуствено завършен рид, прорязан от алеи пък е библиотека навън с ниши за книги. Идеята е тя да се откроява и за задачата с шубраци и цветя да се оформят буквите А и Я, както и стилизирана книга наоколо до малко парково площадче в зоната на задънването на ул. "Никола Войводов " по южното крайбрежие, където с големи букви от стъклопласт да е завършен надпис "ПЛОВДИВ ". 
"Така посетителите, идващи откъм Стария град, ще могат да го видят на фона река Марица и Панаира ", показват създателите на плана. 
Открита сцена също е проектирана като част от малко площадно пространство, само че ситуирано към центъра на крайречната зона. Предвидено е да бъде изпълнена напълно от дърво, с леко покритие единствено на подиума. Към нея по план ще има малко помещение за подготовка на участниците и склад за предпазване на книгите от библиотеката навън.

За обичащите дейния живот е очакван фитнес навън на повърхност от 200 кв.м. с богат набор от фитнес уреди, до него ще е друга атракция - болдър парк, формиран от три изкуствени скали за катерене. В най-източната част на парковата зона пък е проектирана площадката за разходка на кучета. 

В двата края на линеарната паркова зона са планувани паркинги - надлежно за 13 и 21 коли, показват проектантите. Трябва да се означи, че наоколо до детската площадка и край фитнеса навън са проектирани две скулптурни композиции, отдадени тематично на фамилията и на спорта. Друга основна част от плана визира растителността в крайречната зона, представена като цяло от тополи, конски кестени и софора. 

"В исторически проект залесяването тук стартира към 1907 година с тополи. На възраст към 100 години типът отдавана в достигнал и минал софтуерната зрялост на дървесината. Това е бързорастящ тип с неустойчива дървесина и плитки корени ", се показва в разбор към плана. "Затова всички тези нестабилни биологични характерности, плюс възрастта й я дефинират като безперспективна и с изтичащ витален запас и постановат премахването й от територията край реката. "

За кестените също се показва, че са в неприятно положение поради нахлуване на молци, поради пострадвания и липса на грижи, което ги прави безперспективни за това място.  Засадените по южните тротоари софори пък са в лошо положение и със мощно разрушени корени поради близостта със постройките. 

За тревните площи като цяло се показва, че са в неприятно положение, покрити с бурени и самораслеци, а пешеходните настилки са неравни и на моменти липсват. 

Затова плановото предложение предлага: унищожаване на тополите по крайбрежната алея; унищожаване на изгнилите софори като останалите бъдат подложени на санитарна сеч; унищожаване на напълно изсъхналите конски кестени, а останалите се оставят на доизживяване; премахване на остарели насаждения от шубраци. Това почистване обаче ще бъде обезщетено със засаждане на над 100 декоративни дървета, декоративни треви и цветя. 

Стойността на целия план в 4 343 355 (без ДДС). Той е част от огромната поръчка по ЗОП за избор на реализатор на строително монтажни действия за възстановяване на градската среда по ОП  "Региони в напредък ", осигуряваща 17 820 844 лв. за общо 9 плана. Предстои избор на реализатор, който пък би трябвало да завърши обекта за 300 дни. Припомняме, че  Plovdiv24.bg  вече показа плана в пътната му част.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР