Южна Корея се кани да използва оръжейна сделка с Полша

...
Южна Корея се кани да използва оръжейна сделка с Полша
Коментари Харесай

Как Южна Корея се превръща в гигант на глобалния оръжеен пазар

Южна Корея се кани да употребява оръжейна договорка с Полша на стойност 13,7 милиарда $ - най-голямата в историята за Сеул, с цел да постави основите на превръщането си във военнопромишлен колос, който, както се надяват отбранителните компании на двете страни, участващи в договорката, ще може да задоволи глада на Европа за оръжия в бъдеще.    По данни на Министерството на защитата на Южна Корея, представени в разбор на Reuters, продажбите на оръжия са скочили до над 17 милиарда $ през 2022 година от 7,25 милиарда през миналата година. Като причина за това анализаторите показват желанието на западните страни да поддържат Украйна, както и растящото напрежение в други горещи точки като Северна Корея и Южнокитайско море.    Договорената предходната година оръжейна договорка сред Южна Корея и Полша, основен член на НАТО, включва стотици ракетни установки Chunmoo, танкове K2, самоходни гаубици K9 и изтребители FA-50. Стойността ѝ и броят на включените в нея оръжия я открояват даже на фона на най-големите играчи в региона на защитата в света, подчертава новинарската организация и прибавя:     “Южнокорейски и полски публични лица настояват, че това партньорство ще им помогне да завладеят европейския оръжеен пазар даже след войната в Украйна, като Сеул ще може да обезпечава висококачествени оръжия по-бързо от други страни, а Полша ще предложи индустриален потенциал и канал за продажби в Европа ”.    Reuters цитира 13 ръководители на компании и държавни чиновници, в това число директно участващи в договорката, които декларират, че съглашението дава план за потребление на интернационалните публично-частни партньорства и консорциуми за разширение на обсега на южнокорейската военна промишленост и реализиране на упоритостта на Сеул да бъде един от най-големите снабдители на оръжие в света.   

" Чешката република, Румъния, Словакия, Финландия, Естония, Латвия, Литва и други мислеха да купуват отбранителни артикули единствено от Европа, само че в този момент на всички излиза наяве, че могат да си купят въоръжение на по-ниски цени и то да им бъде доставено по-бързо от корейски компании ", споделя О Кяхуан, шеф в Hanwha Aerospace, който е взел участие в договорката с Полша. 
Южнокорейските компании не разкриват единичните цени на своите оръжия, които постоянно се продават с помощни транспортни средства и аварийни елементи. Но Hanwha Aerospace към този момент има 55% дял от международния пазар на гаубици - число, което ще нарасне до почти 68% след приключването на договорката с Полша, сочи изследване на NH Research & Securities.    “В рамките на договорката беше основан консорциуми от южнокорейски и полски компании, които ще създават оръжията, ще поддържат изтребителите и ще обезпечат рамката за възможни доставки за други европейски страни ”, разяснява на собствен ред Лукаш Коморек, шеф на Службата за експортни планове в държавната Polish Armaments Group (PGZ).    Идеята ще включва и произвеждане на южнокорейски оръжия по лиценз в Полша. Плановете плануват 500 от 820 танка и 300 от 672 гаубици да бъдат издигнати в полски фабрики от 2026 година нататък.    " Не желаеме да играем единствено ролята на подизпълнител, снабдител на софтуерен трансфер и покупател ", споделя Коморек. " Можем по едно и също време с това да създадем синергия и да използваме опита си, с цел да завладеем европейските пазари. "     Но Саш Туса, анализатор в региона на защитата и галактическите технологии в английската организация Agency Partners, твърди, че макар че и двете страни имат добре построени отбранителни промишлености, дълготрайните им проекти ще срещнат спънки. Според него политическите ветрове могат да се трансформират, намалявайки търсенето на оръжия като гаубици и танкове.    

“Дори в случай че производството и търсенето се запазят, европейските страни може да решат да сключат свои лични покупко-продажби с Южна Корея по сходство на тези, които Полша е сключила - съглашения за взаимно произвеждане, които биха могли да основат работни места и да подтикват промишлеността ”, споделя Туза. 
Бърза доставка     В завода на Hanwha Aerospace на южното крайбрежие на Южна Корея шест големи автоматизирани робота и повече от 150 служащи създават 47-тонните гаубици К9, предопределени за Полша.    Те разполагат със 155-милиметрови муниции по стандартите на НАТО, компютъризирани системи за ръководство на стрелбата, проектирани са да се интегрират елементарно в мрежите за ръководство и надзор и оферират характерности, сравними с по-скъпите западни разновидности. Те към този момент са на въоръжение в съществени сили като Австралия и Индия.    За да отговори на търсенето, компанията чака да добави още към 50 служащи и повече индустриални линии, показва индустриалният управител Ча Йонг-су, като прибавя, че роботите правят към 70% от заваръчните работи по K9 и са основни за разширението на потенциала. Те работят приблизително по осем часа дневно, само че при нужда могат и непрекъснато.    " По принцип можем да осъществим всякаква поръчка, която желаете ", безапелационен е Ча.    Именно опцията на Южна Корея да даде оръжия по-бързо от съвсем всеки различен е било основно основание за Варшава да избере точно нейния военнопромишлен комплекс. Първата пратка от 10 К2 и 24 К9 идва в Полша през декември, единствено няколко месеца след подписването на покупко-продажбите, а от този момент са доставени най-малко още пет танка и 12 спомагателни гаубици.    “В същото време Германия, различен огромен производител на оръжие, към момента не е доставила нито един от 44-те нови танка Leopard, които Унгария поръча през 2018 година ”, показва Оскар Пиетревич, старши анализатор в Полския институт по интернационалните връзки. " Интересът на страните към офертите на Южна Корея може единствено да нарасне, като се има поради лимитираният индустриален потенциал на немската отбранителна индустрия, която е главен снабдител на оръжие в района ".   

Ръководителите на южнокорейската оръжейна промишленост настояват, че това ще продължи да бъде преимущество и при набирането на бъдещи клиенти. Това е по този начин, тъй като околните взаимоотношения сред южнокорейската войска и оръжейната промишленост на страната разрешават пренареждане на вътрешните поръчки и освобождение на място за експортно произвеждане.  
" За седмици или месеци те сглобяват неща, които на нас биха ни лишили години ", свидетелства пред Reuters европейски началник на отбранителната индустрия, поискал анонимност.     Чо Уорае, вицепрезидент по световния бизнес и тактика в друга военна компания - Korea Aerospace Industries, пък показва, че непрекъснатото напрежение със Северна Корея значи, че военните индустриални линии на Юга работят и оръжията му са създадени, тествани и осъвременени в обстановки на високо напрежение. Освен това оръжията на Южна Корея са проектирани по този начин, че да са съвместими със системите на Съединени американски щати и НАТО - още един мотив в интерес на превръщането на Сеул във водещ снабдител на оръжия.     Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) страната е третият по величина снабдител за страните от НАТО, като държи 4,9% от общия брой закупени оръжия.    Това е надалеч зад Съединени американски щати, на които се падат 65%, и Франция с 8,6%, само че въпреки всичко е положително начало, считат анализаторите   Съвместно производство    Длъжностни лица в Сеул описват пред новинарската организация, че са предложили на Полша да създават южнокорейски оръжия там, с цел да улеснят доставките им за европейските клиенти.   

" Корейското държавно управление предизвиква военната дипломация и съдействието в региона на защитата, тъй че връзките със страната покупател да могат да се развият в разнообразни партньорства оттатък функциите на продавач и покупател ", се споделя в изказване на южнокорейското министерство на защитата. Hanwha Aerospace работи по сходни съглашения за продан на технологии и с Индия, Египет и Турция, което дава спомагателен индустриален потенциал на страната.  
През миналата година Южна Корея изстреля първата си галактическа ракета лично произвеждане, реализира първия полет на изтребителя KFX, създаден в страната, и разгласи покупко-продажби за милиарди долари на оръжейния терен, пишe в умозаключение Reuters и прибавя:    " За множеството други страни това би било стратегия за десетилетие. Дълго време подценявахме Южна Корея, само че тази година Малайзия закупи самолети FA-50 за близо 1 милиарда $, а към днешна дата Сеул е в конкуренцията за продобиване на договорка на стойност 12 милиарда $ за доставка на идната бойна машина на пехотата на Австралия ”. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР