Южна Корея и Япония проведоха двустранни преговори между заместник-министрите на

...
Южна Корея и Япония проведоха двустранни преговори между заместник-министрите на
Коментари Харесай

Южна Корея и Япония с първи преговори на високо ниво относно отбраната от 6 години

Южна Корея и Япония организираха двустранни договаряния сред заместник-министрите на защитата в Сеул през днешния ден за първи път от шест години, стремейки се да засилят съдействието в региона на сигурността против повишените военни закани от Северна Корея, съобщи организация Йонхап.

Заместник-министърът на защитата на Сеул Шин Бум-чхул и заместник-министърът на защитата на Токио по интернационалните връзки Масами Ока се срещнаха в коридорите на годишния тридневен разговор по защитата в Сеул, който стартира през вчерашния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

Подобни договаряния в сферата защитата не са провеждани от 2016 година, защото Сеул и Токио от дълго време водят исторически и териториални разногласия, произлизащи от японската колонизация на Корейския полуостров в интервала 1910-1945 година

„ Срещата се организира въз основа на споделеното схващане на двете страни за нуждата от нормализиране на двустранното съдействието в региона на защитата “, сподели Шин.

„ Двете страни изключително споделят мнението за смисъла на тристранното съдействие в региона на сигурността сред Юга, Съединени американски щати и Япония за въздържане и реагиране на нуклеарните и ракетни закани на Северна Корея. Те също по този начин се съгласиха да продължат сродната взаимна работа “, добави той.

Шин сподели още, че срещата е засегнала и неуредения спор сред двете страни за японския морски патрулен аероплан, който прелетя извънредно ниско над южнокорейски боен транспортен съд през декември 2018 година „ Двете страни реализираха съгласие по отношение на нуждата от решение на (този въпрос) за развиването на съдействието сред министерствата на защитата на двете страни “, сподели Шин. „ По този въпрос се съгласихме да проведем спомагателни полемики на работно ниво. “

Друга тематика на срещата беше поканата на Токио към Военноморските сили на Южна Корея да участват на прегледа на флота на Япония, който ще се организира през ноември. Тогава ще се означи 70-ата годишнина от основаването на Японските морски сили за самозащита. Шин сподели, че корейската страна е в развой на разглеждане на това предложение.

Планираният обзор на флота провокира несъгласия, защото включва издигането на флага на изгряващото слънце на японски кораби. Знамето се преглежда в Корея като знак на империалистическото минало на Япония.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР