Южна Корея демонстрира ракети, дронове и танкове на рядък военен парад

...
Южна Корея демонстрира арсенал от модерни оръжия на военен парад
Коментари Харесай

Южна Корея демонстрира арсенал от модерни оръжия на военен парад във вторник, търкаляйки танкове и ракети по улиците на своята прогизнала от дъжд столица по време на първото събитие от този вид от десетилетие.

Парадът, който се провежда за отбелязване на 75-ия ден на въоръжените сили в чест на основаването на въоръжените сили на страната, идва на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, докато Южна Корея се сближава със Съединените щати и Япония срещу заплахата от ускоряване на Северна Корея оръжейна програма.

Събитието започна сутринта с церемонии и представления във въздушната база в Сеул, където президентът Юн Сук Йол изнесе обръщение, предупреждавайки Пхенян да не използва ядрени оръжия.

Южнокорейски войски маршируваха по време на военния парад в Сеул, Южна Корея, на 26 септември 2023 г. Южнокорейските войски маршируваха по време на военния парад в Сеул, Южна Корея, на 26 септември 2023 г. Ким Хонг-Джи/Ройтерс

„Ако Северна Корея използва ядрени оръжия, нейният режим ще бъде сложен край чрез огромен отговор от страна на съюза (Сеул-Вашингтон),“ каза Юн, говорейки под дъжда.

Парадът – първи за Южна Корея от 2013 г. – последва следобед, като войски и военна техника преминаха през сърцето на Сеул, минавайки покрай кметството и историческия площад Gwanghwamun. Пътищата бяха изпълнени със зрители, много от които носеха пластмасови пончота и държаха чадъри под дъжда.

Няколко хиляди южнокорейски войници и повече от 300 американски войници маршируваха по време на събитието, според Министерството на националната отбрана. Други изпълнения включваха военен оркестър, знаменосци и талисмани от всяка войскова част.

Южнокорейски войници изпълняват демонстрация на таекуондо по време на събитието. Южнокорейски войници правят демонстрация по таекуондо по време на събитието. Ким Хонг-Джи/Ройтерс

Изложено беше разнообразие от местно оборудване, включително дронове, танкове и бронетранспортьори. Войници в превозни средства махаха на тълпата, докато минаваха покрай тях; няколко превозвачи имаха южнокорейския флаг, прикрепен към екстериора.

Питър Лейтън, гост-сътрудник в Griffith Asia Institute към Griffith University, каза, че докато парадът служи за изпращане на „послание към външна публика“, включително партньори като Съединените щати и регионални сили като Северна Корея и Китай, събитието „ наистина се отнася до вътрешни фактори.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол и съпругата му Ким Кеон Хи поздравяват националния флаг по време на военния парад. Южнокорейският президент Юн Сук Йол и съпругата му Ким Кеон Хи поздравяват националния флаг по време на военния парад. Ким Хонг-Джи/Ройтерс

Парадът и присъствието на Юн „помагат да се представи (Южна) Корея на корейския народ, че страната сега е важна сила на световната сцена, ключова глобална сила, както я нарича настоящият президент“, каза той. Той също така засилва общественото възприемане на корейската отбранителна индустрия, която „постига забележителен успех в износа“, докато други икономически сектори падат, добави той.

Юн по-рано заяви целта си да превърне Южна Корея в един от четирите най-големи износители на оръжия в света след САЩ, Русия и Франция. Въпреки че все още е на няколко места в класацията, индустрията се разраства бързо, със 7 милиарда долара износ на отбрана през 2021 г., според Експортно-импортната банка на Корея.

Лейтън добави, че парадът също така подчертава трайния съюз на Южна Корея със САЩ – двете страни се сближават, както и с Япония, докато Северна Корея засилва тестовете на оръжия.

Южнокорейско въоръжение и превозни средства бяха изложени по време на парад в Сеул на 26 септември 2023 г. Южнокорейски оръжия и превозни средства бяха изложени по време на парад в Сеул на 26 септември 2023 г. Chung Sung-Jun/Гети изображения

Международното разузнаване също предполага от миналата година, че Пхенян може да се готви да възобнови ядрените опити, като сателитни изображения показват активност на неговия подземен полигон за ядрени опити.

През април тази година Юн и президентът на САЩ Джо Байдън обявиха ключово ново споразумение, което има за цел да възпре агресията на Северна Корея, включително нов ангажимент на САЩ да разположат подводница с ядрено оръжие в Южна Корея за първи път от началото на 80-те години на миналия век.

Юн, Байдън и японският премиер Фумио Кишида също проведоха историческа среща на върха през август, като обявиха нови военни учения и гореща линия за кризисни комуникации. Това бе първият път, когато Байдън беше домакин на чуждестранни лидери в убежището в Кемп Дейвид в Мериленд, място на исторически дипломатически преговори за бивши президенти.

Тази история е актуализирана, за да опише по-точно оръжията, изложени по време на парада.

Брад Лендън от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР