Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти

...
Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти
Коментари Харесай

ГЕРБ ще разчитат на ВМРО в новия СОС

Йорданка Фандъкова постави клетва като кмет на София за четвърти път през днешния ден на формалната гала на Столичния общински съвет. Заклеха се още 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства. В първите си изявления в залата другите групи съветници към този момент се обявиха като подкрепящи ръководството и като съпротива. Освен на гласовете на общинарите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, Фандъкова най-вероятно ще може да разчита и на гласовете на Вътрешна македонска революционна организация.
Българска социалистическа партия са безапелационна съпротива, като конкурент на ръководещите се обявиха още " Демократична България ", Волен Сидеров от " Атака " и самостоятелният Борис Бонев, който бе и претендент за кмет, критикуващ остро Фандъкова.
На съвещанието би трябвало да бъде определен и ръководител на Общинския съвет, чака се това да бъде Елен Герджиков, който и до момента изпълняваше тази функционалност. Освен него за поста са препоръчани Методи Лалов от Демократична България и Милка Христова от Българска социалистическа партия.

Фандъкова изиска към месец, с цел да предложи новата конструкция на администрацията си и новите си заместници. Въпреки това тя разгласи, че новите ресори в администрацията ще са цифровизация, превоз и строителство. Предстои да се показват и заместник-кметовете, които ще дават отговор за тях.
Най-много съветници в новия състав на локалния парламент има ГЕРБ - 27. Те обаче са с трима по-малко от предходния мандат. 10 от съветниците на ГЕРБ са за първи път в общинския съвет.
С 15 общинари Българска социалистическа партия е втората политическа група в СОС. Социалистите доста усилват наличието си по отношение на предходния мандат, когато имаха 7 души в локалния парламент. 9 от новите общинари от Българска социалистическа партия са нови в съвета.
" Демократична България " вкара 12 съветници в локалния парламент. Повечето от тях влизат в него за първи път.
Четирима са общинските съветници на Вътрешна македонска революционна организация, а двама - на " Атака ".
Засега в съвета ще има 3 политически групи. Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и самостоятелният Борис Бонев няма по какъв начин да образуват независими такива, защото условието за политическа група е в нея да има най-малко петима съветници. Тези общинари обаче по устав може да се причислят към друга група, може да се образуват и нови такива и това да става по времето на мандата.
Очаква се Вътрешна македонска революционна организация да поддържа ГЕРБ при решенията в общинския съвет. От ръководещата партия обаче обявиха, че за момента болшинството ще се образува по тематики.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР