Йордан Динев е сред богатите хора в държавата, който е

...
Йордан Динев е сред богатите хора в държавата, който е
Коментари Харесай

Йордан Динев – Предприемачът патриот

Йордан Динев е измежду богатите хора в страната, който е прочут с шест неща: в никакъв случай не е е взел участие в приватизация, няма заменки на земи, не взе участие в публични поръчки, не е търгувал с акцизни артикули, няма хазартни действия, не произлиза от силови групировки. Колко хора от бизнеса в България могат да се похвалят с сходна биография? Става дума за човек, който дава, а не взема от страната.

На неговия дом е подложен един прочувствен надпис, който гласи: “За достолепие и чест ”. Това е лозунг, трансформирал се във верую на живота му. И той го следва непрекъснато. Този лозунг е наследен от неговия дядо. Такъв е Йордан Динев – бизнесмен и спомоществовател, един от притежателите на най-голямото яхтено пристанище у нас – “Марина Диневи ” в Свети Влас, както и на “Диневи Груп ”- компанията, сплотяваща 51 сдружения, които се занимават с хетерогенен бизнес и е една от дребното български компании, които попадат в обсега на публичното внимание и със спомоществователството си.

Името му е известно към този момент и с това, че преди броени дни, военният министър Красимир Каракачанов предложи предприемача от Свети Влас за най-високото държавно отличие – медал “Стара планина ” първа степен, предложение, което бе утвърдено и признато, и този факт не учуди никого. Защото хората, които познават Данчо Динев, биха го определили първо като родолюбец и след това като предприемач.

Компанията “Диневи груп ”, която са основали със своя брат Динко Динев през 1989 година, влага в курортни селища, сухопътна и морска инфраструктура. През последните 28 години компанията е построила хиляди жилища по Черноморието в България и Румъния, в Пампорово и София и по този индикатор е водач на Балканите, развива печелившо селско стопанство, има самолетна компания и развива многостранен бизнес. Двамата братя са построили първото частно яхтено пристанище в България “Марина Диневи ” – по-известно като Черноморската Ривиера. Те първи в България стартират да развиват културно-исторически туризъм – още в средата на 90-те години на предишния век. Носители са на голям брой награди и оценки в областта на бизнеса.

Йордан Динев е построил  със лични средства четири православни храма:  Средновековния манастир “Свети Власий ” в град Свети Влас, църквата “Възнесение Господне ” в новозагорското с. Дядово, параклиса “Свети Димитър ” в Пампорово, параклиса “Свети Йоан Кръстител ” в град Свети Влас. Подпомага финансово десетки други църкви и манастири.

Той е главен спонсор на параклиса в Петрова равнища, финансирал е построяването на монумента на Капитан Петко Войвода в Рим, построил е в Карлово първия в света монумент, отдаден на починалите военнослужещи в битката против международния тероризъм, обновил е десетки войнишки монументи – това е единствено дребна част от меценатската активност на Динко и Йордан Диневи ”, поради което персонално Вселенският патриарх Вартоломей Първи ги удостои с най-високото отличие на православната черква – Ордена “Свети Андрей Първозвани ”.

Малцина знаят, че Йордан Динев е приключил Школата за запасни офицери в Плевен с чин лейтенант. За строителството и поддръжката на десетки военни монументи разнообразни министри на защитата от разнообразни политически сили, са му присъждали военни звания, с цел да стигне чин полковник от запаса.

На пристанището “Марина Диневи ” в Свети Влас Йордан Динев е основал първата “Алея на народите ” в България. Там са сложени бронзови барелефи на националните герои, свързани с освободителните войни на разнообразни нации. Първите двама са Васил Левски и Христо Ботев, следват Шандор Петьофи, адмирал Фьодор Ошаков, адмирал Хорацио Нелсън, Макгахан, Адам Мицкевич, Шилер, Фредерик дьо Клерк и така нататък В развой на създаване е барелеф на популярния Капитан Петко Войвода. Така че разходката по прелестното яхтено пристанище не е единствено слънце, море и приказни лодки, а и огромна доза национализъм и национално достолепие.

Последната патриотична вест, която идва от Свети Влас, е откриването на монумент на Хан Тервел. Този монумент е построен под методическото управление на Министерството на защитата и персонално на Красимир Каракачанов. Ето по какъв начин Йордан Динев изяснява за какво е построил паметника на Тервел:

“Издигнахме този паметник, тъй като Тервел е освен един от най-успешните български владетели. Тервел е спасителят на Европа – в случай че той не бе спрял арабите пред стените на Константинопол, те щяха да завладяват Стария континент ”. Там, където е монументът, през лятото минават десетки хиляди туристи от Европа. Ние сме сложили табелки за Тервел и на британски език, с цел да знаят тези хора кой е спасителят на Европа ”.

Домът му е България


В кабинета му са подредени портретите на всички велики български владетели и велики български революционери – от хан Аспарух до Ботев и Левски. Те посрещат всеки посетител и предизвикат неговото родолюбие. Родолюбието е основната дума за Йордан Динев. И да е обиколил целия свят, неговият дом е в България, в Свети Влас, на брега на морето.

За него

Ключова дума: „ родолюбие “


Братя Диневи върнаха в българския език думата “родолюбие ”. Най-хубавото е, че в тяхната активност има място за щедрост, просвета, история, вяра.

Д-р Жельо Желев, президент на Р България (1991-1997)


Да го оценим по достолепие


Бях сигурен, че от средите на българския частен бизнес, който се роди в годините след рухването на комунизма, рано или късно ще се появят хора, подготвени да отделят средства “на ползу роду ”. Затова считам, че спомоществователската активност на Йордан Динев би трябвало да бъде оценена по достолепие и горещо подкрепена.

Петър Стоянов, президент на Р България (1997-2002)


Като странстващи рицари


Братя Диневи са като тези странстващи рицари, обърнали се към духовното, към Вярата и към земята. Защото единствено оня, който се обръща към земята, може да потърси и откри в нея очакване и правдивост. Да откри себе си.

Любомир Левчев, стихотворец


В благозвучие с задачите на ЮНЕСКО


Смятам, че вашата активност и родолюбива задача са в благозвучие с задачите и идеалите на ЮНЕСКО. Вие съдействате за опазване на загатна за бойната популярност, за разпространение на храбростта и подвизите на българските офицери и бойци, чиито подвиг, идеали и принос за построяването на България не трябва да останат в забвение.

Ирина Бокова, някогашен общоприет секретар на ЮНЕСКО

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР