Йонислав Йотов-Тото публикува нов видеоклип в Youtube в канала си,

...
Йонислав Йотов-Тото публикува нов видеоклип в Youtube в канала си,
Коментари Харесай

„Вековно публично засрамване“: Какво е Cancel културата, на която Тото твърди, че е жертва

Йонислав Йотов-Тото разгласява нов видеоклип в Youtube в канала си, в който се афишира за жертва на т.нар.Cancel просвета.Видеото остана единствено няколко часа в канала му, преди да изчезне като всички по-ранни подкаст епизоди - откакто наличието на записа се оказа съвсем буквално плагиатствано от различен американски влогър.

Това се случва седмица следпубликацията, в която изпълнителят се извиниза безкритичната си реакция по време наподкаст с Тити Папазов, а няколко от главните му рекламодатели прекратиха връзките си с него.

Какво е Cancel просвета?

Най-просто, това е съвременна процедура за обществена правдивост.Пречка за свободата на словото съгласно някои.Платформа за маргинализирани гласове.Наречете го както желаете.Културата на канселиране е идея, която се разисква толкоз горещо, че остава в неопределеност, сходно на отношението на доста хора към нея.

Една обща тематика, с която всички наподобява са съгласни, е, че културата на канселиране включва заемане на обществена позиция против субект или институция за дейности, считани за неприемливи или обидни.Дали обаче това е ефикасен метод да се държат виновни тези, които имат някаква позиция в обществото, или е наказване без късмет за възмездие?

През юли, когатоHarper`s Magazineпубликува „ Писмо за справедливостта и открития спор “ – рецензия на cancel културата, без да я посочва непосредствено,това беше посрещнато с незабавна реакция.Първоначално писмото беше подписано от 153 известни персони, в това число Дж. К. Роулинг, която неотдавна беше изправена пред апели за канселиране заради мнения в обществените медии, считани от някои за трансфобични.За Мел Станфил, помощник потекстове и технологиив UCF, писмото е образец за това по какъв начин културата на анулация може да бъде комплицирана процедура.

„ Мисля, че cancel културата може да отразява осъзнаването, че хората не желаят да одобряват неща, които не са допустими, новнякои връзки това е морална суматоха “, споделя Станфил.

Произход на cancel културата

Произходът на явлението честое свързван с безобидни закачки, само че в действителност произтича от една форма на митинг -бойкот.Започнат от ирландците през 1880 година, протестът се трансформира в мощен обществен и политически инструмент, употребен сполучливо от афро-американците по време на придвижването за цивилен права.

„ Ако нямате способността да спрете нещо посредством политически средства, това, което можете да извършите, е да откажете да участвате.Канселирането е метод да докажете, че не е нужно да имате власт, зада измененията обещано структурнонеравенство.Дори не е належащо да имате силата да измененията всички публични настроения, само че като субект, вие към момента можете да имате власт отвън всякаква мярка “, сподели Ан Чарити Хъдли, проподавател в Калифорнийския университет.

Интернет дава още мощност на тази мощ, като групово усилва гласовете на маргинализирани хора, които може да са малцинство,и по различен метод заглушени,в техните физически общности.Освен това по този начин има опция другите да се припознаят в тяхната идея и да ги поддържат.

Откакто #BlackLivesMatter стартира през 2014 година, откакто Джордж Цимерман беше оневинен за убийството на Трейвън Мартин, хаштагът се трансформира в историческо световно придвижване.В продължение на десетилетия чернокожите общности приказват намерено за расовите несправедливости и полицейската грубост, само че обществените медии ускориха вниманието към тези проблеми и съществено трансформираха признаването на расата за нуждата от смяна -особено след гибелта на Джордж Флойд.

Публичният достъп до обществените медии също по този начин разреши на тази форма на обществено засрамване да се трансформира в процедура за хора от всевъзможен генезис за справяне с разнообразни проблеми.

Публично засрамване през човешката история

Основен детайл на cancel културата, общественото засрамване се употребява откогато са основани обществата.Обществените ограничавания са били употребявани в Средновековна Европа до Колониална Америка, където пуританите са ги употребявали за наказване на нарушители.Намазването с катран да вземем за пример, е било форма на обществено телесно наказване, употребявано, с цел да се държат хората под надзор.По време на Втората международна война пък френските дами, които са считани за предатели, са били остригвани.



Въпреки че постоянно е обвързвано с персонално наказване, общественото засрамване също се счита за позитивна обществена процедура.

„ Публичното засрамване е дълготраен обществен обред, който оказа помощ да се поддържат обществените връзки и да се подсигурява, че хората в общностите са равни и схващат нормите, и с цел да се подсигурява, че никой не надига глава прекомерно “, споделя Аманда Кунц, доцент по социология наUCF.

„ Имаме податливост от време на време да споделяме неща посредством обществените медии или други платформи, които може би не бихме споделили, в случай че бяхме лице в лице с някого. “

Знаменитостите постоянно са били мощно податливи на обществена рецензия заради естеството на тяхното привилегировано състояние.В ерата на cancel културата обачете са още по-податливи, тъй като постоянно се възприемат като сътрудници на смяната.

Движението #MeToo е един образец за това по какъв начин общественото приканване на авторитетни персони може да докара до необятно публикувана културна смяна.Когато обвиняванията в полово принуждение против някогашния кино продуцент Харви Уайнстийн станаха обществени през 2017 година, това докара до осъждането му като полов нарушител.Други авторитетни хора се сблъскаха със личните си сходни нарушавания, а публичните настройки към сексизма и половия тормоз стават все по-нетолерантни.

Понякога общественото наказание на авторитетни персони обачеможе да има резултат, противоположен на упования.Когато документалните сериалиSurviving R. Kellyбяха показани през януари 2019 година, #MuteRKelly стартира да се постанова, призовавайки за наказание на артиста за полови закононарушения и завършек на кариерата му.Но увеличеното отрицателно внимание към актьора наподобява има противоположен резултат, защото потоците по поръчка за неговата музика се усилиха от 1,9 милиона в деня преди документалните сериали да стартират да се излъчват до 4,3 милиона - 126 % нарастване,в деня след края на тридневната премиера.

„ Широката общност наподобява има тази власт да държи виновни хора, които в предишното сме считали за могъщи субекти, само че дали тази власт в последна сметка е мимолетна? “,пита ДиЛиберто.

„ Да, звездите също са същински хора и те приказват глупави неща и вършат неоправдателни неща.Но за какво би трябвало да се интересуваме толкоз доста от това, което вършат, за разлика от нашите лични дейности или нашата непосредствена общественост към нас? “

Цифровото разделяне

Независимо дали разглеждате cancel културата като овластяваща, или разрушителна, практиката споделя доста за сегашния ни културен климат, който е повлиян от все по-дигиталния свят, който обитаваме.

„ Вече нямаме това разграничаване сред обществено и частно и съвсем като че ли живеем по-голяма част от живота си онлайн, в сравнение с в действителния, осезателен свят “, споделя ДиЛиберто.

„ Ако нещо се появи в нашата емисия в обществените мрежи и то е скандално или извънредно, постоянно реагираме импулсивно и прочувствено, вместо в действителност да изследваме проблемите или да слушаме “, споделя ДиЛиберто.

В случаите, когато някой е направил нещо изключително жестоко, може би извършвайки съществено закононарушение като полово принуждение, канселирането би било напълно целесъобразно.В други случаи обаче, когато несъмнено държание може да бъде по-съмнително, в сравнение с съществено проблематично, се изисква по-задълбочено мислене, което изисква време и старания, за индивида и проблемите, само че рядко се случва.

„ Мигновената природа на обществените медии значи, че доста огромни, комплицирани обществени проблеми се кондензират в едно изречение, една минута за TikTok или просто фотография в Instagram. Всичко става доста плътно и по едно и също време обезсърчава нюансираната полемика и предизвиква позициите „ всичко или нищо “.Cancel културата е „ Всички сте положителни или всички сте неприятни “, а човешката природа е доста по-сложна от това “, споделя Кунц.

Социалните медии сигурно трансформираха метода, по който поддържаме връзка, предоставяйки повече способи за свързване от всеки път, само че в доста връзки това ни разделя и ни кара да фокусираме силата си там, където не всеки път е нужна.

„ Толкова постоянно ни се споделят: „ Трябва да действаме и да приказваме намерено, или ние сме част от казуса “ и затова не сме безусловно научени или подготвени, че бездействието или неизказването може да бъде форма на деяние за обществена правдивост.В някакъв миг би трябвало да помислим за методите, по които можем да създадем позитивна смяна, вместо да подклаждаме отрицателни аргументи ", казваКунц.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР