Йонас Вингегор срещу Тадей Погачар - с очаквания за такъв

...
Йонас Вингегор срещу Тадей Погачар - с очаквания за такъв
Коментари Харесай

Трети рунд между Вингегор и Погачар: започва Тур дьо Франс

Йонас Вингегор против Тадей Погачар - с упования за подобен двубой стартира 110-тата Обиколка на Франция.

Най-голямото колоездачно съревнование започва през днешния ден с стадий от и до Билбао в Страната на баските. Автономната област в Северна Испания е хазаин на в надпрварата за повторно в историята след 1982 година (тогава стартът е в Сан Себастиан).

През тази година Тур дьо Франс включва 3405 километра с. С изключение на първите два стадия, които са напълно в Страната на баските, Тура ще бъде единствено на френска територия. Финалът обичайно е в Париж и е на 23 юли.

Предварителните упования са за двубой сред Йонас Вингегор и за трета поредна година. През 2021 година взе втората си купа в надпреварата (2020 и 2021 г.), като победи точно Вингегор. Преди година, а словенският колоездач - втори.

Ключовите стадии

Със единствено един стадий тичане по часовник (22 км), който е в 16-тия ден, 110-тия Тур дьо Франс наподобява като съревнование, което ще се реши в планините. През 2023 година конкуренцията ще премине и през петте планински вериги във Франция - Пиренеите, Централния масив, Жюра, Алпите и Вогезите.

Осем от стадиите са равнинни, четири са хълмисти, а други осем са планински. През 2023 година четири от планинските стадии приключват на изкачвания. Общата разлика във височините (денивелация), която ще преодолеят състезателите е 57 хиляди метра.

Голямата разлика е, че през тази година през цялото време стартират тежките стадии. Първите два дни в Страната на баските включват редица изкачвания, които са къси и стръмни. Те не дават шансове на спринтьорите, като може даже да има борба за генералното класиране.

" Тази година Тура стартира много забавно, първите два дни са доста тежки, по тази причина и ние би трябвало да сме деликатни. Лесно може да се загуби време, което да коства положително генерално класиране ", разяснява пред " Дневник " опитният поляк Михал Квятковски, който кара за " Инеос ".

 Тур дьо Франс ще предложи трасе за катерачите през 2023 година Тур дьо Франс ще предложи трасе за катерачите през 2023 година

Двата дни в Страната на баските обаче не са единствените съществени трудности в първата седмица. Тя включва два финала на изкачвания - шестият с Кол д`Аспен, Кол дю Турмале (2115 м височина - 17.1 км, 7.3%) и край на 16-километровото нанагорнище Котерет-Камбаск. Ден по-рано е първият стадий в Пиренеите, който включва две изкачвания (Висша и първа категория).

Първата седмица приключва с деветият стадий , а той финишира на на височината Пю дьо Дом в едноименния департамент. Тя се появява след 35-годишно спиране, като в историята си това нанагорнище е сцена на борби сред някои от най-големите имена.

Във втората седмица конкуренцията стартира с три встъпителни стадия, които дават опция за изява на спринтьори, класици и фенове на откъсванията. Първото огромно тестване е 13-ият стадий , който е 138 км и приключва на Гран Коломбие, който беше включен в Тура през 2020 година Височината е дълга 17 км и има надолнище от 7.1%.



Следващият ден е един от най-тежките в Тура със 152-километров стадий и 4200 метра денивелация, като финалът е след втурване към Морзин. За свършек на втората седмица е определен 15-ият стадий в подножието на Мон Блан - 180 км с 4300 метра денивелация. Финалът в Сен Жерве е на нанагорнище 7.2 км със 7.3% надолнище.

Третата седмица , която всекидневно е решителна в конкуренцията, стартира с самостоятелно тичане по часовник от Паси до Комблу - 22 км. Часовникът обаче не е равнинен, защото малко преди финала има 2.5-километрово нанагорнище с надолнище от 9.4%.

В 17-ия стадий Тур дьо Франс ще доближи и до най-високата си точка - Кол де ла Льоз (2304 м) . Соченият за кралски стадий е 166 км, включва четири височини, денивелация от над 5000 метра, а финалът е на втурване от Кол де ла Льоз към Куршaвел.

 Тадей Погачар не е сигурен каква е формата му след счупването на китката.
© Reuters

Тадей Погачар не е сигурен каква е формата му след счупването на китката.

Следващите два дни са отлични благоприятни условия за спринтьорите, преди колоната да се насочи към 20-ия стадий, в който има шест изкачвания в границите на 133 км.

" Трудно е да се каже кой е най-тежкият стадий, има доста изкачвания в цялата обиколка. Аз разузнах стадиите в Алпите, както и бягането по часовник. Много път обаче е коментирано, че колоездачите вършат стадиите сложни, а не маршрутът ", отговори на въпрос на " Дневник " Тадей Погачар.

Претендентите

Вингегор и Погачар изпъкват над останалите в борбата за жълтата фланелка, като дуелът посред им е чакан с огромен интерес. Те имаха друг път през сезона и участваха дружно в единствено едно съревнование - Париж-Ница.

Там Погачар завоюва, а Вингегор остана трети на 1.39 минути зад него.

Словенецът има 14 победи през сезона, в това число впечатляващия успех в. В началото на сезона серията му включваше 10 триумфа за 18 спортни дни, плюс две многоетапни надпревари, само че Погачар счупи китка в Лиеж-Бастон-Лиеж в края на април и се завърна едвам за шампионата на Словения преди седмица.

 Страст по баски, или по какъв начин Билбао посрещна Тур дьо Франс Страст по баски, или по какъв начин Билбао посрещна Тур дьо Франс

" Мога да кажа, че подвижността на китката е 60-70 %, две от три кости са излекувани. Не съм наясно каква е формата ми ", разяснява словенецът на конференция преди началото на надпреварата.

От отбора му UAE Team Emirates оповестиха, че Адам Йейтс ще дели лидерската позиция с Погачар, тъкмо поради неяснотата към положението на словенеца. " Целта е да спечелим Тура, без значение с кого ", добави той.

Действащите първенци " Йъмбо Висма " обаче дефинираха това като психически игри. Въпреки че нидерландският отбор започва без спечелилия от Джиро д`Италия Примож Роглич, то Вингегор още веднъж е считан за топ любимец.

Датчанинът взе присъединяване в четири надпревари преди Тура и завоюва три от тях - Гран Каминьо, Обиколката на Страната на баските и Критериум дю Дофине (общо 11 триумфа - стадии + генерално класиране). Той ще опита да стане десетият, който е печелил Дофине и Тура в една година.

 Трети рунд сред Вингегор и Погачар: стартира Тур дьо Франс
© Reuters

С искания за положително класиране и борба за подиума са редица колоездачи. Давид Годю (4-ти от 2022 г.) мечтае да се качи на почетната стълбичка и съобщи, че това е огромната цел. С сходно желание са Ричард Карапас (3-ти от 2021 г.), Джай Хиндли, Микел Ланда, Бен О`Конър, Енрик Мас, Ромен Барде, Саймън Йейтс. В отлична форма е и датчанинът Матиас Йенсен ( " Лидл Трек " ), който завоюва Обиколката на Швейцария.

Неясна е обстановката в " Инеос ", като отборът за пръв път започва без изявен водач. Победителят от 2019 година Еган Бернал бележи завръщането си в огромна обиколка след., когато се удари в рейс. Колумбиецът обаче не приказва за генералното класиране. Подобен опит могат да създадат Карлос Родригес (седми от Вуелта Испания), Даниел Фелипе Мартинес, както и Томас Пидкок.

Не всичко е единствено изкачвания

Традиционно Тур дьо Франс дава поле за изява на разнообразни състезатели. Така ще е и през 2023 година, когато на старт застават най-хубавите спринтьори. През предходната година те бяха отказани в борбата за зелената фланелка (точки от междинните спринтове и финалите) от Ваут ван Арт. Този път белгиецът от " Йъмбо Висма " разгласи, че няма да я преследва, като ще оказва помощ на Вингегор, а евентуално и няма да стигне до Париж, защото чака второто си дете.

Спринтьорското наличие в Тура се добавя от Яспер Филипсен (Alpecin Deceuninck), Кейлъб Юън ( " Лото " ), Мадс Педерсен ( " Лидл Трек " ), Фабио Якобсен ( " Судал Куикстеп " ), Дилан Хроневехен (Jayco AlUla), Биниам Гирмай ( " Интермарше " ) и не на последно място. Ветеранът започва своя финален Тур и на 38 години ще опита да усъвършенства върха по етапни победи, който дели с Еди Меркс.

 Трети рунд сред Вингегор и Погачар: стартира Тур дьо Франс
© Reuters

Участие в конкуренцията ще вземе и Матийо ван дер Пул, чийто фокус още веднъж ще бъде в гонене на етапни победи. Нидерландецът и Жулиан Алафилип ( " Судал Куикстеп " ) са единствено част от кандидатите за първата жълта фланелка, дружно с Ван Арт, и любимците в генералното класиране.

Тазгодишния Тур дьо Франс ще бъде белязан и от няколко знакови последни участия. Френският любим Тибо Пино (Groupama FDJ) и седемкратният притежател на зелената фланелка Петер Саган ще карат за последно в тази конкуренция, откакто в края на сезона приключват кариерите си.

* В България стадиите от Тур дьо Франс се излъчват по Евроспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР