Йога е древна индийска философия и практика за самоконтрол, духовно

...
Йога е древна индийска философия и практика за самоконтрол, духовно
Коментари Харесай

Йога - древна философия, лечение и хармония



Йога е антична индийска философия и процедура за самоконтрол, духовно и физическо рационализиране.

Чрез йога човек може да овладее и насочва съзнанието си, а в някои случаи даже биологичните процеси в своето тяло.

Смята се, че с избрани пози, извършения, медитация йогите могат да въздействат на разнообразни органи, да управляват жизненоважни функционалности като ритъма на сърцето и дишането, да успокояват мозъка.

Това може да се употребява за лекуване, възобновяване или, с цел да се задействат духовните и енергийни сили. За йога човек е единение на физиологично и духовно начало, чиято естетика се реализира със характерни пози - Асани.

Трябва обаче да се каже, че Асаните са трети стадий в йога, до който не може да се доближи същински и дейно, в случай че не се овладеят първите два до степен на наша същина.

Те са Яма и Нияма. Яма е принцип за съблюдаване на морални правила, които са универсални. Нияма е филтриране посредством самоконтрол - външно и вътрешно. Макар и дефинирани преди хиляди години, моралните правила на йога звучат настоящо и през днешния ден: не увреждай другите и себе си /ненасилие/; придържане към истината; да не се лишава чуждото; непривързаност към преходното като приемане на подаръци; самоограничение.

Ако Яма не стане наша същина, позите и упражненията не са йога, а някакво сходство на фитнес.

Един от аспектите на Ниама е непорочност на тялото - персоналната хигиена и непорочност на страстите, и мислите. Освобождаването от гнева, омразата, гордостта, алчността, пристрастеностите, страха, разрешава и надзор на отрицателните мисли.

Тук е включено и самоопознаване на духовното начало, старание, следване на Висшите идеали, и други Видно е, че йога в действителност е светоглед и метод на живот. Желаещите да навлязат в учението могат да потърсят профилирани уеб сайтове като да вземем за пример luckyyoga.bg. за способени тълкувания и информация за курсове, и семинари с индийски гурута в йога.

Йога и заболяванията

Хилядолетните търсения са разрешили на йога да открие разнообразни способи за влияние върху цялостното здраве на физическо, прочувствено и духовно равнище.

Затова има и разнообразни типове йога съгласно акцентите в осъществяването на асани за решаването на здравни проблеми.

Дживамукти йога да вземем за пример подчертава върху рационализиране на духовността с мантри и медитация, четат се свещени текстове; при Ащанга йога е засилен физическият аспект с разнообразни типове извършения. Айенгар йога е сходна форма на Ащанга, само че позите се задържат по-дълго, като се обръща особено внимание на вярното осъществяване. Ананда йога пък подчертава върху контрола на силата и самоосъзнаването, има и други типове, като да речем за освобождение от отрови. Ефектът обаче е един - физическо подсилване, прочувствена непоклатимост и духовно израстване.

Йога има и други резултати - против напрежението, стомашни проблеми, лекуване на болки във врата и гърба, за ставите, за изхвърляне на токсините и други

Специална техника на дишане пък се употребява, с цел да може в белите дробове да навлезе повече О2 и по едно и също време с това да се контролира дишането.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР