Йоан Лемуан или Woodkid е музикант, художник и режисьор. Дори

...
Йоан Лемуан или Woodkid е музикант, художник и режисьор. Дори
Коментари Харесай

Woodkid – светът като черно-бяло кино

Йоан Лемуан или Woodkid е музикант, художник и режисьор. Дори в никакъв случай да не са чували името му, евентуално множеството изкушени от изкуството хора са се възхищавали от работата му. Например от клипа на Lana Del Ray - Born to Die - или песента му Iron, която звучи във кино лентата „ Хичкок “ и е ентусиазъм за есенно-зимната сбирка на Dior Homme, кръстена с текст от песента – A Soldier of My Own. Потомствен музикант – дядо му преподава музика – Woodkid е приключил с отличие илюстрация и анимация и е работил в киното за имена като Люк Бесон и София Копола.

Светът на този неповторим актьор е формиран от доста и разнообразни детайли. Французин с полски корени, Woodkid пее на британски, а песента му I Love You стартира на съветски, моделите Агнес Дейн и Матвей Ликов вземат участие в клиповете му, облечени от дизайнера на Диор Крис Ван Аш. За него няма граници – нито езикови, нито в изкуството.



Клиповете на първите му две песни Iron и Run Boy Run имат милиони гледания в Youtube – образно съвършени черно-бели истории, в които всеки кадър е кристално явен и хубав, а музиката звучи като от голям оркестър. Всеки облик и тон, основани от него са впечатляващи и персонално претърпени. Първият му албум Golden Age е публикуван от самостоятелна музикална компания. На фона на огромните имена в музиката, зад които седят големи обслужващи екипи, творчеството на Woodkid е красиво, персонално и надарено. Точно каквато би трябвало да бъде същинската музика.

Woodkid е част от плана на Absolut наименуван Transform Today и това стана мотив да му зададем няколко въпроса:

Работил си с Лана Дел Рей, Моби, Кейти Пери, Риана. Какво си спомняш оттогава?

За мен беше наслаждение да работя с тези реализатори, които са международни звезди и имат доста мощно вътрешно възприятие за това по какъв начин се прави поп музика. Това е нещо, което аз самият непрестанно се пробвам да пресъздам в работата си, въпреки че се въздействам мощно и от инди и ъндърграунд културата.

Кое е по-трудно – да снимаш клип за различен актьор или за себе си?

Двете са разнообразни. Когато работя за себе си процесът е персонален и има по-дълбок смисъл. Освен това мога да си дам цялото време и независимост, от които се нуждая. Това е чисто творчество – не се постанова да върша никакви взаимни отстъпки с концепциите си.

Защо предпочиташ да снимаш черно-бели клипове?

Харесвам черно-белите фотоси, направени с модерните цифрови камери. В тези фрагменти има забавен абсурд – разбъркване на минало и бъдеще – нещо, което проучвам и в музиката си.

По какво се разграничава твоята музика от тази на другите модерни реализатори?

Мисля, че по това какъв брой доста се въодушевявам от изображения. Не мога да си показва музиката без картините към нея и противоположното. Винаги се пробвам да основа разговор сред двете. В този смисъл виждам моя план като опит в тази посока, а не просто като музика.

Какъв е смисълът на Transform Today в живота и работата ти?

Промяната за мен значи непрестанно да разширяваме границите на това, което можем и да подтикваме любознанието си от самото начало.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР