Йерусалим – Саеб Али ал-Танани, 14, има тумор в крака.

...
Йерусалим – Саеб Али ал-Танани, 14, има тумор в крака.
Коментари Харесай

„Баща ми е изчезнал“: Израел арестува пациенти от Газа в болница в Йерусалим

Йерусалим – Саеб Али ал-Танани, 14, има израстък в крайници. Миналата сряда Сухайла, неговата баба, беше с него, до момента в който той се движеше на колело по коридора в болница Макасед в окупирания Източен Йерусалим.

„ Той би трябвало да направи генетични и кръвни проучвания, тъй че ще остане тук известно време “, сподели Сухайла, до момента в който си спомняше фамилията им в Газа. „ Сърцата ни се късат за това, през което фамилията ни минава в Газа. “

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израел скрито задържа хиляди изчезнали служащи от Газа: Правозащитни групи < /h3> Израел унищожи къщата на почитан водач на Хамас в окупирания Западен бряг Масови арести на палестинци в окупирания Западен бряг завършек на списъка

Саеб повтори терзанията на баба си. „ Уплашени сме за фамилията си “, сподели той пред Al Jazeera. „ Искам да се върна в дома си. “

Ден по-късно страхът щеше да преследва самата болница.

В четвъртък израелските сили арестуваха Сухайла. Тя е един от 12-те арестувани палестинци, които или са били на лекуване в болница Макасед в окупирания Източен Йерусалим, или са работили като медицински придружители на пациенти.

Според изказване на израелската полиция, палестинците са обитавали „ нелегално “ в болничното заведение, откакто медицинските им разрешителни, издадени от израелските военни, са изтекли.

„ В взаимна интервенция на регионалната полиция на Йерусалим и бойците от защитата на Йерусалим бяха разпознати и задържани 12 обвинени дами и мъже, пребиваващи нелегално в Израел “, се споделя в изказване на полицията, добавяйки, че заместник-директорът на болничното заведение е също е свикан на разпит.

„ От тях 11 поданици на линията Газа са обвинени, че са останали в болничното заведение през последните няколко седмици в нарушаване на закона, а другият обвинен е палестинец, който обитава нелегално в Израел. “

Четирима мъже и седем дами от Газа са задържани, се споделя в изказването.

(Превод: [Израелските] окупационни сили щурмуват болница Ал-Макасед в град ал-Тур в окупирания Йерусалим.)

Самира Авейна, санитарка в Макасед, сподели, че десетки израелски служители на реда и бойци са нахлули в болничното заведение в четвъртък.

„ Всички влязоха едновременно и неотложно запечатаха другите входове “, сподели тя.

„ Те арестуваха група възрастни дами от незабавното поделение с дребните деца, с които бяха “, продължи тя. „ Те арестуваха бащата на един от нашите пациенти и бабата на различен пациент. “

Кадура Фарес, началник на Комисията по въпросите на пандизчиите и някогашните пандизчии към Палестинската власт (ПА), сподели пред Ал Джазира, че ПА не разполага с информация за задържаните.

„ Окупационните управляващи не предоставиха на нас или на Червения кръст никакви детайлности за арестуваните от Газа “, сподели той, говорейки от окупирания град Рамала на Западния бряг. „ Ние даже не знаем къде са държани или какви са имената им. “

Обикновено Израел дава на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) имената на палестинците, които е арестувал. Червеният кръст на собствен ред осведоми Българска комунистическа партия. Ролята на МКЧК нормално включва посещаване на арестувани и възобновяване на контакта сред членовете на фамилията.

„ Искам мама и баба “

Други пациенти и съпътстващите ги родственици споделиха, че са блокирани, не могат да се приберат у дома и са принудени да останат в болничното заведение.

Им Таха ал-Фара е с деветгодишната си внучка Хала, която претърпя интервенция на гръбначния дирек на 7 октомври.

„ Трябваше да се върнем след няколко дни “, сподели Им Таха. „ Не можем да се върнем в този момент. Ние не знаем нищо. Как да се върнем? “

Хала, която сподели, че желае да стане доктор, с цел да може да лекува деца, моли да се прибере у дома от седмици.

„ Искам мама и баба “, сподели тя. „ Липсват ми братята ми Омар и Али. “

Семейството им живее в Хан Юнис в южната част на Газа. Им Таха сподели, че фамилиите на нейните племенници, всичките 16 членове, са били убити при израелско въздушно нахлуване над дома им.

Друг пациент, Махдия ал-Шанти, също е в болница повече от месец.

„ Трябваше да се прибера у дома към края на октомври, само че в този момент не мога поради войната “, сподели 20-годишният мъж от северна Газа.

„ Трудно е да знам по какъв начин се оправя фамилията ми от самото начало, тъй като интернетът прекъсва и от време на време не могат да зареждат телефоните си “, продължи тя. „ Те избягаха на север към Хан Юнис, само че защото няма безвредно място в Газа, като че ли минаха от една рискова зона в друга. “

Бащата на Махдия я придружаваше като медицински компаньон. Той също беше измежду задържаните от израелските сили предишния четвъртък.

Махдия сподели, че силите са нахлули в болничното заведение и са нахлули в стаите на пациентите и стаите, където са настанени медицинските придружители.

„ Те споделиха, че търсят някой от Газа “, сподели тя.

Тя бързо изпрати известие до татко си, който беше в една от тези стаи, предупреждавайки го, че израелските сили са в близост. Но беше прекомерно късно.

„ Не знам къде са го отвели “, сподели Махдия. „ Как могат да създадат това в болница? Сега съм напълно самичък и съм болен от терзание. Семейството ми е в Газа, татко ми е в неопределеност и аз съм пациент тук напълно самичък. “

Болничен престой в баланс

Има шест палестински лечебни заведения в окупирания Източен Йерусалим, предлагащи медицински специалности, които палестинското министерство на опазването на здравето не е в положение да обезпечи в окупирания Западен бряг и Ивицата Газа.

Според Медицинска помощ за палестинците (MAP), повече от 50 % от пациентите в тези лечебни заведения са ориентирани от окупираните територии.

Болницата на Ислямското благотворително общество Makassed е основана през 1968 година и включва 60 кревати. Болницата продължи да се уголемява и в този момент има 250 кревати, което я прави главната референтна болница за палестинската общественост в Йерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа.

Според администрацията на болница Макасед е имало 53 пациенти от линията Газа, всеки с по един компаньон от фамилията си, когато израелските сили за сигурност са нахлули в институцията. Болницата, която съобщи, че не е упълномощена да дава изказвания за акцията в четвъртък пред медиите, отхвърли да каже какъв брой от пациентите и придружителите в Газа са останали.

Лекарите са говорили за страха от репресии, в случай че проговорят – в това число вероятността за арести или загуба на работата си.

Що се отнася до пациентите от Газа, тяхното безпокойствие от това, което се случва със фамилиите им в крайбрежния анклав, се усложнява от личната им непозната обстановка.

Nafez al-Qahwaji, който беше ориентиран към болница Makassed от медицинския комплекс Nasser в Хан Юнис, прекара три дни в болничното заведение преди началото на войната.

„ Израелското разузнаване се обади на моя номер и ми сподели да изтеглям дома си в Хан Юнис “, сподели Ал Каваджи. „ Незабавно се обадих на децата си и им споделих да изоставен къщата, тъй като се опасяваха, че ще бъдат нападнати. Сега те се приютяват в учебно заведение на Организация на обединените нации. “

Ал Каваджи отхвърли да разкрие от какво се лекува и в началото смяташе, че ще остане единствено седмица или две.

„ Нямам подобаващи облекла в този момент, когато зимата идва “, сподели той. „ Не знам по какъв начин ще се върна вкъщи, в случай че Ерез бъде погубен “, добави той, имайки поради израелския контролно-пропускателен пункт в северната част на Газа, прочут също като пропускателния пункт Бейт Ханун.

(Лина Алсаафин оповестява от Лондон, Обединеното кралство) 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР