Йеменските бунтовници хути се отправят към Рияд за разговори със саудитски официални лица

...
Йеменските бунтовници хути ще се насочат към Саудитска Арабия на
Коментари Харесай

Йеменските бунтовници хути ще се насочат към Саудитска Арабия на фона на усилията за преговори за постоянно прекратяване на огъня за прекратяване на дългогодишната война в Йемен, според Служител на хутите и доклади, цитиращи дипломатически и правителствени източници.

Посещението, което се очаква в четвъртък вечерта, поражда надежди за пробив в блатото конфликт, който остави стотици хиляди мъртви поради преки и непреки причини като глада.

Ali al-Qhoom, член на политическия съвет на хутите, каза, че делегацията на бунтовниците ще лети до столицата на Саудитска Арабия, Рияд, с омански самолет. Делегация от Оман, която играеше ролята на посредник, пристигна в контролираната от хутите столица на Йемен, Сана, в четвъртък, според служители на йеменското правителство.

„Съществува оптимизъм по отношение на посредничеството и усилията на Оман за постигане на мир в Йемен“, публикува той в социалните медии.

Al-Qhoom каза, че разговорите ще бъдат съсредоточени върху пълното повторно отваряне на контролираните от хутите пристанища и летището в Сана, изплащане на заплати на държавните служители от приходите от петрол, усилия за възстановяване и график за напускане на чуждестранните сили от Йемен, наред с други. Източници, говорещи пред агенция Ройтерс при условие за анонимност, също казаха същото. Темите са дългогодишни искания на хутите.

Посещението идва пет месеца след като саудитски официални лица проведоха разговори в Сана и тъй като прекратяването на огъня с посредничеството на ООН продължава до голяма степен да се спазва, въпреки че официално изтече през октомври.

„Има подготовка за посещение на делегация на Хути в Рияд в рамките на следващите 72 часа“, каза представител на йеменското правителство, запознат със ситуацията, пред агенция AFP при условие за анонимност.

Западен дипломат в Йемен потвърди посещението, като каза, че то може да се състои през следващите два дни. Няма незабавен коментар от саудитски официални лица.

Йемен беше потопен във война, когато хусите превзеха контрола над Сана през септември 2014 г., което предизвика военна намеса, водена от Саудитска Арабия през следващия март в опит да се възстанови признатото правителство на страната.

Последвалите боеве принудиха милиони да напуснат домовете си, причинявайки една от най-тежките хуманитарни кризи в света в страна, вече разтърсвана от десетилетия на конфликти и катаклизми.

Шестмесечното прекратяване на огъня, което изтече миналия октомври, все още се запазва като цяло, но напредъкът към мир е бавен, откакто саудитската делегация посети Сана през април.


Страх сред йеменците въпреки оптимизма

Ръководителят на мозъчния тръст Център за стратегически изследвания в Сана Маджед ал-Мадхаджи каза пред AFP, че посещението на хусите „е като преместване на отношенията между хусите и Саудитска Арабия от задните стаи към всекидневна”.

Чрез организирането на преговори в Рияд и двете страни „легитимират тези отношения и им дават допълнителен тласък“, каза той.

„На политическо ниво е напреднала стъпка за прекратяване на пряката роля на Саудитска Арабия в Йемен и за хусите да признаят ролята си на посредник,” освен че са една от страните в конфликт.

Според базирания в Лондон йеменски анализатор Бараа Шибан е имало ясно желание от страна на саудитските власти да прекратят това, което според тях е дълъг и изтощителен конфликт.

Но за много йеменци саудитският подход за прекратяване на войната в Йемен е „повторение на това, което САЩ направиха с талибаните [в Афганистан] – преговори с една страна за прекратяване на конфликта, а не с всички политически фракции“, каза Шибан.

„Това е самоунищожително в дългосрочен план и много йеменци се страхуват, че ще завърши с пълен крах“, обясни той, добавяйки, че докато саудитците предлагат стимули на хусите да прекратят войната, те оказват натиск върху Йемен правителство, което затруднява изплащането на заплати и определянето на бюджети.

„В краткосрочен план тези преговори са в интерес на йеменския народ, но в дългосрочен план те насърчават хусите да не се ангажират с широката йеменска общественост.

„Това прави възможна предстояща офанзива на хусите в други йеменски провинции, след като се почувстват комфортно, че саудитците са напуснали“, добави той.


Опити за мир

Движенията към мир в Йемен се ускориха, откакто регионалните съперници в тежка категория Саудитска Арабия и Иран обявиха изненадващо сближаване в сделка, постигната с посредничеството на Китай през март, седем години след като прекъснаха връзките си.

Иран твърди, че подкрепя дипломатически и политически хусите, но отрича да им предоставя каквато и да е военна помощ, въпреки че конфискациите на предполагаеми ирански оръжия, насочени към Йемен, изглежда противоречат на това твърдение.

Вашингтон оказа натиск върху традиционния си съюзник Саудитска Арабия да прекрати войната и свърза част от военната си подкрепа с прекратяването на участието на кралството в Йемен.

Оман, който граничи с Йемен, от години се опитва да преодолее различията между воюващите страни и в по-широк план между Иран, Саудитска Арабия и Съединените щати.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР