Йеменските бунтовници хути са казали на Китай и Русия, че

...
Йеменските бунтовници хути са казали на Китай и Русия, че
Коментари Харесай

Блумбърг: Китай и Русия са се договорили с йеменските бунтовници да не нападат техни кораби

Йеменските бунтовници хути са споделили на Китай и Русия, че техни кораби може да плават свободно в Червено море и в Аденския залив, без заплаха да бъдат нападнати, заяви през днешния ден организация " Блумбърг ", представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

От 7 октомври, когато радикалното палестинско придвижване " Хамас " атакува Южен Израел и провокира ответна израелска военна акция в линията Газа, хутите започнаха да атакуват минаващи през протока Баб ел Мандеб търговски кораби, които съгласно тях са свързани с Израел, напомня Ройтерс.

Свързаната с Иран йеменска формация разгласи, че дейностите й са демонстрация на взаимност с палестинците в Газа. Нападенията на хутите против търговски плавателни съдове започнаха да зачестяват от средата на ноември.

Според източници на " Блумбърг " сделката е била реализирана на среща в Оман сред дипломати от Русия и Китай и представители на йеменската формация, показва ТАСС.

На срещата в страна на Арабския полуостров делегацията на хутите, чието придвижване публично се назовава " Ансар Аллах ", е била ръководена от формалния им представител Мохамед Абдел Салам - техен представител и основен договарящ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР