Йеменските бунтовници хути извършиха серия от атаки срещу търговски кораби

...
Йеменските бунтовници хути извършиха серия от атаки срещу търговски кораби
Коментари Харесай

Кои са хутите и защо атаките им в Червено море са опасни за световната икономика

Йеменските бунтовници хути направиха серия от офанзиви против търговски кораби в Червено море. Сред тях е и комерсиалният Galaxy Leader с двама българи на борда.

Бунтовниците заплашиха, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, до момента в който не бъде прекъсната офанзивата на Израел в Газа против терористичната организация " Хамас ".

Това принуди някои от най-големите международни петролни и транспортни компании да преустановят преноса по море в региона.

Червено море е един от най-важните коридори за международната търговия. Повече 10% от интернационалните доставки на нефт минават точно оттова, както и 30% световния пренос на артикули в контейнери.

Избягването на маршрута значи заобикаляне на цяла Африка и удължение на плаването с към 10 дни, което поражда опасения от неустойчивост на международните доставки и риск от повишаване на петрола.

Напрежението в региона крие евентуален риск за международната стопанска система, а Съединени американски щати оповестиха основаване на интернационална коалиция за справяне със опасността на йеменските хути.

Кои са йеменските бунтовници хути и за какво се намесват в спора сред Израел и „ Хамас “?

Бунтовниците хути са ислямистка религиозна и военна формация в Йемен. Наричат се още Ansar Аllah (Поддръжници на Бога).

Групировката стартира като религиозно придвижване при започване на 90-те години. Тя се бори за правата на етническото малцинство хути в Йемен, което постоянно е било обект на репресии.

Популярността на придвижването пораства и последователно то се трансформира във въоръжена формация.

Окуражени от Арабската пролет, през 2011 година хутите смъкват режима на йеменския президент Али Абдула Салех, а след това прогонват от страната и неговия правоприемник на поста Абд Рабу Мансур Хади.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР