Йеменските бунтовници хуси са водени от загадъчен лидер, за когото

...
Йеменските бунтовници хуси са водени от загадъчен лидер, за когото
Коментари Харесай

Кой е лидерът в сянка на хусите?

Йеменските бунтовници хуси са водени от мистериозен водач, за който мнозина споделят, че в никакъв случай не са виждали персонално.

44-годишният Абдул Малик ал-Хути пое водачеството на терористичната група, откакто брат му Хюсеин беше погубен през 2004 година, съгласно Middle East Eye.

През последните две десетилетия ал-Хути трансформира тогавашната формация - която се състои най-вече от мюсюлмани зейди, клон на шиитския ислям - в подкрепяна от Иран милиция, която управлява по-голямата част от Йемен.

Съвсем неотдавна хусите разпалиха страхове от районна война в Близкия изток, като нападнаха корабни кораби в Червено море по време на войната Израел-Хамас и накараха Запада да нанесе ответни удари, в това число в четвъртък.

Атаката тази седмица от Съединени американски щати и Обединеното кралство удари пет района на Йемен под контрола на хутите, убивайки минимум петима души и ранявайки други шестима.

Висш чиновник на Хуси, Хюсеин ал-Ези, даде обещание, че Съединени американски щати и Англия ще „ платят висока цена “ з...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР