Йехия Хасан Йехия Хамед е първият египтянин, за когото е

...
Йехия Хасан Йехия Хамед е първият египтянин, за когото е
Коментари Харесай

Първият египтянин жертва на войната в Украйна

Йехия Хасан Йехия Хамед е първият египтянин, за който е доказано, че е станал жертва на войната в Украйна, заяви в. “Ал Ахрам”. Той е умрял при съветски обстрел в обсадения град Мариупол.

Заедно със фамилията си Хамед е живеел в бомбоубежище. На 15 март, до момента в който е купувал храна обаче, до него е паднала бомба. Смъртта му е доказана седмица по-късно, съгласно информация от дипломатически източници.

Председателят на египетската общественост в Украйна, Али Фарук, декларира пред “Ал Ахрам”, че е научил за гибелта на Хамед, откакто роднините му изгубили връзка с него и се обърнали с молба за подпомагане към египетското посолството и общността. Всички връзки с Мариупол са прекратени след началото на съветските офанзиви, изяснява Фарук. След дълго търсене представители на египетската общественост съумели да открият брачната половинка на починалия, която ги е уведомила за случилото се.

Хамед е бил притежател на магазин в египетския морски курорт Шарм ел Шейх и не живеел в Украйна непрекъснато, споделя Али Фарук. В началото на февруари е отишъл в Мариупол при брачната половинка и детето си и е останал блокиран там поради войната.

Над 1035 цивилни жители са починали, а минимум 1650 са ранени от началото на съветската инвазия в Украйна, сочат данни на Организация на обединените нации. Според неправителствената организация “Хюман райтс уоч” повече от 200 000 цивилни жители са обсадени в Мариупол.

Преди началото на спора в Украйна живеят към шест хиляди египтяни, от които към три хиляди студенти. Голяма част от тях съумяха да изоставен страната, цитираха от Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР