Язовир Бебреш, която снабдява с вода община Ботевград, се пилзва

...
Язовир Бебреш, която снабдява с вода община Ботевград, се пилзва
Коментари Харесай

ВЕЦ-ът на Златеви не източвал яз. Бебреш

Язовир " Бебреш ", която доставя с вода община Ботевград, се пилзва единствено за потребностите на популацията и не се източва от микро хидроцентралата на компанията на бащата на някогашния началник на " Лукойл " Валентин Златев. Това е открила осъществена по разпореждане на премиера Бойко Борисов инспекция от сдружението на земеделското министерство " Напоителни системи ", оповестиха от там в петък.

До инспекцията се стигна, откакто кметът на Ботевград Иван Гавалюгов сигнализира, че Ботевград може също да мине на воден режим, защото в язовир " Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване за още единствено към 6 седмици. Причините, съгласно него, са амортизираната ВиК инфраструктура на " Напоителни системи " и тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното " ВиК-София ", както и работата на дребната водноелектрическа централа " Бебреш ", която черпи повече от позволените ѝ количества от бент. " Бебреи ". МВЕЦ-ът е на компания на сдружението " Агрохолд " с шеф Васил Златев - някогашен кмет на Правец и татко на досегашния шеф на " Лукойл " Валентин Златев.

Проверката на " Напоителни системи " обаче открила, че от края на септември 2018 година дребната хидроцентрала действително не работи и водоемът не е източван от нея.

Инспектирани в четвъртък са били и цялата тръбопроводна мрежа и уреди на язовир " Бебреш ", посредством които се водоснабдява популацията на община Ботевград. В огледа са взели участие шефът на държавното сдружение Снежина Динева, шефът на клон " София " Веселка Нинова, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на Правец Румен Гунински и шефът на " ВиК София " Никола Нитов.

Установено е било спиране и затапване на водопровод наоколо до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Откритото тръбно отклоняване със спирателен кран все още на инспекцията не е подавало вода. Видно е, че от него от дълго време не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен, оповестиха в петък от " Напоителни системи ". По техни данни от 2012 година по това отклоняване не се подава вода за промишлени потребности. Не е открито и съществуване на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката посочила, че вода се подава единствено за потребностите на популацията и няма нерегламентирано приключване от основния водопровод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР