Яйцата у нас са поскъпнали с 30% от началото на

...
Яйцата у нас са поскъпнали с 30% от началото на
Коментари Харесай

30% по-скъпи яйца у нас от началото на годината

Яйцата у нас са поскъпнали с 30% от началото на годината. Причината е растежът на цените на фуражите, горивата и електрическата енергия. От сектора сигнализират, че чакат производителите да намалеят. Секторът упорства за съответна помощ от страна на страната.

„ Не имам вяра да имаме недостиг на яйца. Изправени сме обаче пред няколко провокации. Инфлуенцата по птиците в Европа покоси десетки ферми. Ако у нас не се вземат съответни ограничения, ще се случи същото. Има доста евродирективи, които бяха сменени в последните години ”, изясни пред Нова телевизия притежателят на яйцеферма Иван Ангелов.

Ковид пандемията и войната в Украйна са факторът за покачването на консумативите, изясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват повишаването да продължи и през идната година.

„ Преди купувахме фуражите на към 600 лева за звук, сега костват 1200 - 1250 лева за звук, което е 100% инфлация. Токът е към 300% “, пресмята Даниел Божанков, ръководител на Асоциацията на промишленото птицевъдство пред Българска национална телевизия.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се създават към 5 милиона яйца.

Консумацията на ден доближава до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас дефицит на яйца у нас не се чака.

Според изследвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, защото сега работят на загуба. Затова упорстват страната да обезпечи спешно подкрепяне

„ Първият настоящ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че страната към момента е дебитор на българските производители “, споделя Иван Ангелов- притежател на плантация.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР