ЯВОР БОЖАНКОВ е на 31 години. Народен представител в 44-тото,

...
ЯВОР БОЖАНКОВ е на 31 години. Народен представител в 44-тото,
Коментари Харесай

Промените в съдебната система не са самоцел

ЯВОР БОЖАНКОВ е на 31 години. Народен представител в 44-тото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. За трети път е лидер на листата на " Българска социалистическа партия за България " във Великотърновския изборен регион. Роден е в Горна Оряховица. Завършил е право във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Председател на Асоциацията на рециклиращата промишленост. Живее във Велико Търново със брачната половинка си и двамата им синове.

- Г-н Божанков, за трети път тази година сме на парламентарни избори, промени ли се нещо след предните два пъти?

- Формално вотът, които ни следва на 14 ноември, е доста по-различен от двата през април и юли: имаме още един нов състезател, някои от старите изгубиха от новаторския си, да го назовем, капацитет в очите на гласоподавателите. Имаме и избори 2 в 1. В този смисъл - да, има смяна. Но по-съществената ще би трябвало да забележим във към този момент определения парламент. Дали ще продължим да си слагаме етикети - " протестъри ", " статукво "... Дали ще разсъждаваме в ирационални форми, като " бихме работили с Българска социалистическа партия, само че не и в случай че става дума за държавно управление с техен мандат "... Промяна ще има, единствено в случай че още откакто се закълне, всеки от бъдещите национални избраници седне на мястото си с една мисъл: " България би трябвало да има постоянно държавно управление. Народът желае това, за това ме е изпратил тук, от това зависи оцеляването на хиляди хора ".

Затова държанието на Българска социалистическа партия е такова - ориентирано към разговор. Това е единственото отговорно държание поради КОВИД-епидемията, възходящата смъртност, все по-трудно следената инфлация, проблемите с горивата, с цените на тока, рецесиите с бежанците...

- Макар да съществуваше консенсус за потребността от смяна в правосъдната система, в късото си битие предходният парламент не можа да я осъществя, факт е единствено връщането на Бюрото по отбрана към правното министерство. Защо се случи това?

- Промяната в правосъдната система по този начин и не стартира в 46-ото Народно заседание. Заради комплицираната конюнктура в него. Основата на всеки парламент е да има ръководещи и съпротива. Върху тази структура минава целият законодателен развой. В по този начин създалата се обстановка, поради неналичието на болшинство в Народното събрание, законодателният развой е по-скоро рисков, в сравнение с потребен. Ето предполагаем образец: на второ четене имаме комплициран законодателен текст. Гласуваме член 1, само че не одобряваме член 2. Оказва се обаче, че вторият член е по отношение на първия. Законът по-скоро би излязъл " страшилище " от залата. Липсва болшинство, което да застане зад концепциите си и да ги отбрани.

- Каква е концепцията на Българска социалистическа партия за промени в правосъдната система и по какъв метод би трябвало да станат те?

- Нека сме наясно: измененията в правосъдната система не са самоцел. Нито част от някаква политическа игра, борба за власт и превъзходство. Тук става дума за промени, които безусловно да рестартират страната, да трансформират посоката, да ни разрешат да се оправим с корупцията, която е повода за ниските заплати, мизерните пенсии и неналичието на какъвто и да е действителен стопански напредък.

Българска социалистическа партия има подготвен пакет от законодателни и конституционни промени, които да освободят правосъдната власт от корпоративен и политически напън. Колкото повече се отсрочва въпросът за оставката на основния прокурор, толкоз повече провали за правосъдната власт ще има. Но името на основния прокурор не е значимо, значимо е да има правосъдна система, която да не му разрешава да бъде " страна в страната ".

След премахването на Бюрото за отбрана към основния прокурор и закриването на профилираните прокуратури и съдилища незабавно би трябвало да бъде преформатирана КПКОНПИ. Антикорупционната комисия, каквато е сега като структуриране и дейности, е бухалка в ръцете на ръководещата власт и това не може да остане същото. Тук още веднъж Българска социалистическа партия има напълно ясна формула какво би трябвало да се случи: страната се нуждае от нова комисия " Антикорупция " с проверяващи функционалности, чийто началник да се показва от президента, с цел да се избегне политическото назначение от ръководещото болшинство в Народното събрание.

Факт е, че по този начин значимата за България правосъдна промяна минава през промени в Конституцията. А за промени в Конституцията са нужни над 162 гласа, които и след 14 ноември няма по какъв начин да бъдат обезпечени без присъединяване на Българска социалистическа партия.

- Смятате ли, че този път парламентарно показаните партии могат да преодолеят разликите и да образуват държавно управление? Какъв може да е сближаващият фактор?

- Изключително доста се надявам да могат! Българските жители се интересуват ще има ли България държавно управление. Ние от " Българска социалистическа партия за България " знаем по какъв начин да го създадем и го показахме в предходния парламент. Знаем и по какъв начин не би трябвало да става - с разпределяне на постове. Мисля, че случилото се с партията на Слави Трифонов ясно сподели какво не би трябвало да става повече: народът им бе отредил първо място, само че не и болшинство, с цел да споделят кой какъв пост ще заема. Сега новата партия прави същата неточност, като раздава министерски постове, а това минира опциите да създадем държавно управление. Ключът за решаването на всички рецесии у нас - икономическа, обществена, КОВИД, енергийна, е в решаването на политическата. В къси периоди би трябвало да бъде излъчен постоянен кабинет и работещ парламент, който да одобри бюджет за 2022 година

Трябва всяка политическа мощ да съобщи своите цели, да каже в кой бранш какво ще направи, както го вършим ние. Българска социалистическа партия има своите решения и още в предишния парламент предупредихме за идващите рецесии. Следващият постоянен кабинет би трябвало да направи дълбоки промени във всяка сфера. Концепцията на ГЕРБ е " който крал - крал, в този момент да седнем, да си извиним и да продължим ", само че няма да допуснем това да стане.

- Българска социалистическа партия показа ограниченията за първите 100 дни от работата на бъдещото Народно събрание, кои от тях обаче виждате като най-неотложни и по какъв начин те ще се отразят съответно на Великотърновския район?

- Промените в здравната система са преди всичко! Неслучайно ограниченията, които предлагаме, са разграничени на незабавни, краткосрочни и на изискващи по-дълъг интервал от време за реализацията им. Позицията на Българска социалистическа партия от дълго време е ясна: не би трябвало да има търговски модел в опазването на здравето. В България този модел се оказа несполучлив и неработещ. Здравето на българите не е стока. КОВИД-кризата катализира и извади на ярко недъзите на българското опазване на здравето. Недостиг на съответно оборудвани отделения, липса на лекари, на медицински личен състав... Област Велико Търново е образец за всички най-уродливи феномени в българското опазване на здравето: Първо, затваряне на " нерентабилни " лечебни заведения като тази в Елена - общината, която след Габрово обгръща най-вече обитаеми места в страната. Второ, закриване на цели отделения - едно след друго, заради липса на медицински фрагменти - като в Свищов. И, трето, корупционни схеми за стотици хиляди лв., като при построяването на новото крило на болничното заведение във Велико Търново.

Не по-малко незабавни са ограниченията в региона на енергетиката и тези, които ще оказват помощ на дребния и междинния бизнес да се изправи на крайници.

- Някои политици се пробват да пробутат тезата, че за ръководството на рецесията няма ляво и дясно. Има ли логичност в сходни изказвания?

- Логика постоянно има. Но дали тя е основателна, вярна, далновидна и обективна? Не съм склонен с тезата, че няма ляво и дясно. Още по-малко с това, че с малко по-десни ограничения могат да се реализиран малко по-леви цели. Така стигаме до уродливи феномени - законни, само че аморални, като офшорните зони; заобикаляне на българската данъчна система и в следствие - липса на средства за съвременно опазване на здравето и дейно обучение.

- Защо гласоподавателите би трябвало да поддържат " Българска социалистическа партия за България "?

- Поради три съществени аргументи. Първо, в последните години бяхме единствената и поредна съпротива на ръководството на ГЕРБ и нито за момент не спряхме да посочваме закононарушенията, които то извършваше в страната. Второ, Българска социалистическа партия е единствената партия с ясна стратегия както за дълготрайни промени, по този начин и за незабавни ограничения за излизане от рецесиите. И, трето, Българска социалистическа партия е най-диалогичната политическа мощ, подготвена да сплоти разслоеното сега парламентарно пространство. Българска социалистическа партия е единствената партия, подготвена и способна да загърби тяснопартийните си ползи, с цел да има България работещ постоянен кабинет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР