Явно голямата тема на вота са как да се осигурят

...
Явно голямата тема на вота са как да се осигурят
Коментари Харесай

„Тренд“: 21% от българите вярват на десни политици, 14% на леви, за 48% идеологическият уклон няма значение

„ Явно огромната тематика на вота са по какъв начин да се обезпечат търпими цени през идващата зима и по какъв начин да се опазят фамилните бюджети от повишаващите се разноски “, разясняват социолозите от изследователския център, представени от БНР.

 

Тяхното изследване на публичното мнение, по поръчка на „ 24 часа “ сочи, че предизборната акция за парламентарния избор на 2 октомври върви, като партиите показват стратегиите си и поемат задължения във тип на обещания пред гласоподавателите.

 

Какъв е обаче описът на хората - тематиките, с които биха желали да видят политиците да се заемат предпочитано след изборите?

 

43% от българите държат на битката с корупцията, по 20% на опазването на здравето и енергийната самостоятелност от Русия. 21% имат вяра на десни политици, 14% - на леви, за 48% това разделяне няма значение.

 

Борбата с корупцията - тематика, която доминираше предходните три парламентарни вота през 2021 година, е значима за 43% от интервюираните - те считат, че е доста значимо идващото ръководство да се бори с корупцията и да реформира правосъдната система.

 

Подобряването на опазването на здравето е тематика номер 1 за 21% от интервюираните.

 

Почти толкоз - 20%, са тези, които упорстват приоритет да е обезпечаването на енергийна самостоятелност на България от Русия.

 

Шесто място в листата на гласоподавателите с най-неотложни задания за идващото ръководство е да преодоляват разделянето в обществото - 16%.

 

По 9% събират две тематики: подобряването на образованието; специфичният фокус върху продължение на евро-атлантическата интеграция посредством приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

 

Борбата с климатичните промени е главен приоритет за 4% от интервюираните, а специфичното внимание върху правата на малцинствата и самостоятелните свободи - за 3%.

 

Какъв е пожеланият от гласоподавателите профил на политиците?

 

„ На фона на бурната смяна на политическата сцена, почнала през 2021 година, и навлизането на доста нови лица зададохме няколко въпроса, които да очертаят желанията на хората по осите леви - десни; мощни водачи - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни “, разясняват анализаторите.

 

21% имат вяра на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от интервюираните идеологическият уклон няма значение.

 

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в ръководството политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от интервюираните възрастта не е определяща за доверието им.

 

31% чакат по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - мощни водачи. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценява - 8%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР