Явно е истина, че е имало среща при президента Стево

...
Явно е истина, че е имало среща при президента Стево
Коментари Харесай

Aндрей Ковачев: Вече не става въпрос за проблем между Скопие и София, а между Северна Македония и ЕС

Явно е истина, че е имало среща при президента Стево Пендаровски за основаването на черен лист на европейски жители, които не би трябвало да се позволяват под аргумента, че обиждали македонската еднаквост и език. Многократно съм казвал, че всяко човешко създание има право на самоопределение. По същата логичност нямаш право да променяш идентичността на умряли хора, нито на езика, на който са писали. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ-СДС Aндрей Ковачев в утринния блок на Българска национална телевизия

На 6 май граничната полиция не позволи за присъединяване в панихида на българското военно гробище в Ново село край Струмица петима български жители, в това число и евродепутата Андрей Ковачев. След острата реакция на София и европейските институции управляващите в Скопие разпространиха нова спорна информация, че против Ковачев нямало възбрана, само че имало против хората, с които е пътувал. В документа обаче, който му е връчен на границата, написа, че против Ковачев има възбрана за влизане в страната.

Ковачев съобщи, че е наложителна промяна на Закона за българското поданство. Тя би трябвало да включва по-бърза преправка на документите, увеличение на потенциала на Министерството на правораздаване, церемонии по връчване на българското поданство и обществен указател.

Според него главният проблем е, че атмосферата, която е основана, не разрешава някой намерено да се разгласи за българин.

„ И никой не желае да си скапе комфорта – да няма опция за кариерно развиване или децата им да бъдат обиждани. Няма един открит българин в държавната или локалната администрация, прокуратурата, в университетския свят. Опасно е. Не е удобно. Може да си албанец и сърбин, само че в случай че кажеш, че си българин – постоянно отрицателно отношение “, сподели още Ковачев.

Той изясни, че тук към този момент не става въпрос за проблем сред Скопие и София, а сред Северна Македония и Европейски Съюз.

След острата реакция на Брюксел в понеделник, когато сътрудниците Ангел Джамбазки и Александър Йорданов пътуват за взаимния парламентарен комитет в Скопие, не считам, че ще бъдат спрени. Съответно бе казано, че не съм бил спрян, макар че имам документ, който написа, че съм бил в системата. Те би трябвало да дадат пояснение има ли такива описи, за какво ги има и ще ги има ли в бъдеще, сподели още Ковачев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР